Vernevelen

Wilt u medicijnen zo comfortabel en makkelijk mogelijk toedienen? Dan is vernevelen de oplossing. Vernevelen gebeurt aan de hand van een vernevelaar of inhalator, een apparaat dat een medicijnoplossing om zet in nevel of mist. Dit vernevelde medicijn kunt u inademen of toedienen aan iemand anders door een mondstuk tegen de mond aan te houden. Met een vernevelaar komt het medicijn direct en in de juiste hoeveelheid in de luchtwegen terecht.

In de 18e eeuw is de wetenschap over het gedrag van vloeistoffen en gassen ontstaan. Door deze wetenschap is de verneveltechniek ook ontwikkeld, een techniek die ingezet wordt bij allerlei verschillende voorwerpen zoals deodorant, haarspray en mistmachines. Omstreeks 1960 is de verneveltechniek opgepakt om te gebruiken bij het vernevelen en inhaleren van medicatie.

Vernevelen

Waarom kiezen voor vernevelen?

Bij verneveling komt het medicijn direct in de luchtwegen terecht en is hierbij niet afhankelijk van de kracht en/of medewerking van de patiënt. Dit kan uitkomst bieden bij hevige benauwdheid, ernstige astma of bij mensen die niet in staat zijn krachtig in te ademen (zoals jonge kinderen, zie ook artikel in Oei ik Groei!). Maar ook mensen die moeite hebben met het slikken van pillen of medicatie in vloeibare vorm. Verneveling wordt gebruikt in ziekenhuizen, maar kan tegenwoordig ook thuis gedaan worden als u beschikt over een eigen vernevelaar. Verneveling is veilig en kan bij alle leeftijden gebruikt worden.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de toepassing van vernevelen?  Neem een kijkje bij ons aanbod aan vernevelaars.

Voor- en nadelen vernevelen

Hierboven zijn al een aantal voordelen van vernevelen genoemd, maar er zijn nog een aantal belangrijke voordelen boven andere technieken om medicatie in te nemen:

  • Medicatie in nevelvorm kan diep komen en daardoor op een andere manier ingrijpen op het fysische proces dan via de bloedbaan.
  • Nevel geeft een constante concentratie van de vloeistof af in het lichaam.
  • Vernevelen biedt een oplossing voor mensen die moeite hebben met de inname van medicijnen in pil-, poedervorm of vloeibare vorm (bijvoorbeeld jonge kinderen, mensen met slikproblemen of mensen met spierziektes).
  • Doordat u medicijnen inhaleert werkt het middel sneller.

Behalve deze voordelen kleven er ook een aantal nadelen aan het gebruik van een vernevelaar. Deze worden hieronder benoemd:

  • Vernevelen neemt meer tijd in beslag dan andere wijzen van medicijninname. Bij grotere hoeveelheden werkzame vloeistof kan vernevelen te lang duren.
  • Het is belangrijk de vernevelaar juist te gebruiken en schoon te houden, anders is er een kleine kans op besmetting doordat er water achterblijft in de slang of vernevelkamer. Als dit gebeurt kunnen virussen en schimmels zich ontwikkelen.

Goed reinigen is bij een vernevelaar dus een belangrijk aandachtspunt. Wees gerust, de producten van Flaem Nuova zijn makkelijk in het gebruik en goed schoon te houden. Als u de instructies volgt en het product op de juiste wijze schoonmaakt, is er niks aan de hand.

Vernevelaar

Vernevelen helpt!

Vernevelen helpt bij diverse klachten, zo ook bij een verminderde longfunctie door droge lucht. Vooral in de winter daalt de luchtvochtigheid. Of bij bijvoorbeeld het gebruik van airconditioning. Patiënten met longklachten zullen snel klachten ondervinden in deze omstandigheden. Met een goede vernevelaar kunt u deze vervelende klachten voorkomen.

Vernevelen helpt niet alleen bij klachten. Ook kunt u met gebruik van een vernevelaar uw conditie verbeteren. Uit ervaringen en onderzoek blijkt dat een vernevelaar een positief effect heeft op uw prestaties. Lees meer over hoe vernevelen u kan helpen bij u sportprestaties.

Typen vernevelaars

Er bestaan verschillende typen vernevelaars. Welke vernevelaar voor u het meest geschikt is, is mede afhankelijk van uw eigen situatie. Gelukkig zijn er wel een aantal kenmerken te benoemen die u kunnen helpen in het maken van een keuze tussen deze typen vernevelaars. Om erachter te komen welke vernevelaar het beste bij uw wensen past hebben we een keuzeschema opgesteld. Mocht u hierna nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Ons aanbod vernevelaars

Bij Iedereen Lucht bieden we verschillende vernevelaars aan die gericht zijn op verschillende wensen en toepassingen van de verneveltechniek.

Ook bieden we u verschillende accessoires voor vernevelaars aan, waaronder kindermaskers, neusstukken en filters. Neem een kijkje bij ons aanbod accessoires voor vernevelaars.vrij ademen na vernevelen

Vernevelen met fysiologisch zout

Bij het toedienen van medicatie aan de hand van een vernevelaar wordt gebruik gemaakt van een zoutoplossing. Het vloeibare medicijn wordt gemengd met fysiologisch zout. Dit is een oplossing van zout in water, die precies overeenkomt met de zoutwaarde in lichaamsweefsels. Fysiologisch zout is om deze reden ook veilig bij het toedienen in het lichaam. Het gebruik van fysiologisch zout was al heel lang gewoonte in de medische wereld, bijvoorbeeld bij het aanbrengen en doorspuiten van infusen. Nu wordt deze dus ook gebruikt bij het toedienen van vernevelde medicatie.

Bent u nieuwsgierig naar vernevelen met fysiologisch zout? Lees meer over de klachten waarbij dit uitkomst kan bieden.