Hoe lang vernevelen?

Vernevelen is veilig, effectief en is vaak de langgezochte oplossing bij luchtwegproblemen. Maar hoe lang duurt vernevelen eigenlijk? En is langer vernevelen ook beter? Lees hier alles over hoe lang vernevelen het beste resultaat geeft.

Hoe lang vernevelen?

Een vernevelsessie duurt minstens 10 minuten. Dit is belangrijk, want terwijl u vernevelt vindt er een uitwisseling plaats tussen de fysiologische zoutnevel en het slijmvlies (of het vastzittend slijm). Deze uitwisseling zorgt ervoor dat het slijmvlies weer in evenwicht kan komen. Nevel komt tijdens het vernevelen namelijk tegen het slijmvlies of vastzittende slijm aan. Wanneer de neveldeeltjes bijvoorbeeld het vastzittend slijm raken, wordt het niet direct soepel of lost het meteen op.

Dit proces heeft tijd nodig om op gang te komen. Maar gelukkig is de benodigde tijd hiervoor dus slechts 10 minuten. En erg handig: sommige vernevelaars stoppen vanzelf na deze 10 minuten. Dan is de hoeveelheid fysiologische zoutoplossing (ampul à 5 ml.) namelijk volledig omgezet in neveldeeltjes.

Hoe lang vernevelen 10 minuten

Is langer ook beter?

Langer vernevelen of meerdere keren achter elkaar vernevelen kan geen enkel kwaad. Dit wil niet zeggen dat hoe langer of vaker u vernevelt ook persé beter helpt.

Natuurlijk, één keer 10 minuten vernevelen per dag heeft minder resultaat dan 4 keer een kwartier vernevelen. Maar net als bij alles zit er altijd een bepaalde optimale hoeveelheid. Vernevelt u meer? Dan gebeurt er uiteindelijk niet veel extra meer. Als het slijmvlies al in evenwicht is of het vastzittend slijm is al opgelost kan dat niet nog beter worden. Wel kan het prettig blijven voelen. Een optimale hoeveelheid verschilt per persoon en de ernst van uw klachten. 

Belangrijk om te weten: vernevelen is 100% natuurlijk, geheel onschadelijk en heeft geen enkele bijwerking. Daarom kunt u gerust langer achter elkaar en zo vaak als u zelf prettig vindt vernevelen. Ons advies is om uw vernevelaar te gebruiken wanneer u klachten ervaart. De intensiteit van uw gebruik kan per periode verschillen en dat is helemaal prima. U hoeft namelijk ook niet op of af te bouwen, zoals wel vaak het geval is bij medicijnen.

Wilt u graag weten hoe vaak u het beste kunt vernevelen? Lees dan dit artikel of neem gerust contact met ons op. We geven namelijk altijd gratis en vrijblijvend advies op maat.

Vernevelen, spoelen of neusspray?

Vernevelen werkt veel beter dan spoelen met zout of het gebruiken van een neusspray. Spoelen of neusspray zijn manieren om tijdelijke verlichting te voelen. (Gebruikt u neusspray met xylometazoline? Dit kan gevaarlijk zijn en zelfs leiden tot een neusspray verslaving) Waarom werkt vernevelen wél? Dit heeft een aantal redenen:

1. Grootte van de druppels

Middelen als spoelen en neusspray komen niet diep in het lichaam. Het blijft zeer oppervlakkig en blijft alleen daar waar het met sprayen of spoelen terecht komt. Wanneer u vernevelt, komen de fijne neveldeeltjes in de allerkleinste vertakkingen van uw longen. Hoe kleiner de neveldeeltjes, hoe dieper het in uw luchtwegen terecht kan komen en hoe meer verlichting u ondervindt.

Hoe lang vernevelen_druppelgrootte
Links het effect met grotere druppels, rechts het effect met kleine deeltjes. Hoe kleiner, hoe dieper het in de vertakkingen van de luchtwegen kan komen en hoe beter u herstelt.

Let wanneer u een vernevelaar koopt daarom dus goed op de fijnheid van de nevel die een vernevelaar produceert. De fijnheid wordt weergegeven in micrometer (µm). Heeft u vragen of kunt u de fijnheid van een vernevelaar niet vinden? We kijken graag met u mee.

2. Tijd van klachtenverlichting

De werkzaamheid is bij spoelen of neusspray is van korte duur. Het gevoel van verlichting is slechts kort. Het is een manier van symptoombestrijding en pakt niet de kern van het probleem aan; de disbalans in het lichaam. Bij vernevelen wordt het lichaam weer in balans gebracht door de uitwisseling van fysiologisch zout met het slijmvlies. Wanneer u 10 minuten vernevelt is er genoeg tijd om het herstelproces in gang te zetten. Gebruikt u neusspray, dan zijn het slechts een aantal sprays. Niemand spuit namelijk 10 minuten lang achter elkaar met neusspray. Door dit korte moment van een aantal sprays, is het effect zo weer weg. En daar bent u natuurlijk niet mee geholpen.

3. Contactoppervlak

De druppels bij spoelen of het gebruik van neusspray zijn veel groter dan bij vernevelen. Daardoor is er veel minder contactoppervlak met het lichaam. Simpel gezegd: het raakt minder plekken in uw lichaam waardoor het maar beperkt helpt. Hoe werkt dit precies?

Als u een druppel voorstelt als een blokje van 1 cm x 1 cm x 1 cm dan is er in totaal 6 cm2 contactoppervlak.

Hoe lang vernevelen_contactoppervlak

Als datzelfde blokje verdeelt wordt in allemaal blokjes van 0,5 cm grootte dan is het 0,5 x 6 vlakken = 1,5 cm2 per blokje.

Hoe lang vernevelen_contactoppervlak

8 blokjes met ieder 6 vlakken geeft een totaal oppervlak van 8 x 6 = 48 vlakken. Ieder vlak is 0.25 cm2. Het totale contactoppervlak wordt dan 48 x 0.25 is 12 cm.

Hoe lang vernevelen_contactoppervlak

Dat is dus 50% meer, met dezelfde druppel! Die kun je helemaal goed zien wanneer je het contactoppervlak van de twee verschillende grootte druppels over elkaar heen legt.

Hoe lang vernevelen_contactoppervlak

Vernevelen of een strandwandeling?

Nu zult u vernevelen niet direct linken aan een strandwandeling. Toch is er een enige gelijkenis tussen de twee. Je hoort vaak dat mensen met luchtwegklachten naar het strand gaan. Misschien heeft u het zelf ook wel eens gemerkt: na een flinke strandwandeling knapt u weer even op.

Tijdens zo’n strandwandeling langs de zee ademt u de zeelucht in. De zee is natuurlijk zout en de lucht die u inademt bevat ook een aantal zoutmoleculen. Het effect van deze zout is een beetje vergelijkbaar met de fysiologische zoutoplossing die u gebruikt voor een vernevelsessie.

Nu denkt u wellicht: hoe kan het dat ik een langere strandwandeling nodig heb, en vernevelen duurt slechts 10 minuten? Dat is heel simpel. Het heeft met een aantal dingen te maken, vergelijkbaar zoals we hierboven hebben uitgelegd.

Ten eerste weer de duur: een snelle wandeling langs de zee is merkbaar minder of niet effectief. Het herstelproces, de uitwisseling van stoffen in uw lichaam, heeft tijd nodig om op gang te komen.

Daarnaast gaat het bij vernevelen om een vloeistof en bij de zeelucht alleen om zoutmoleculen. De uitwisseling tussen zoutmoleculen en het slijmvlies is veel beperkter dan tussen zoutnevel (=vloeistof) en het slijmvlies. En vastzittend slijm lost niet op met de zeelucht en wel met de zoutnevel.

Met een vernevelaar haalt u de opluchtende ervaring in huis.

Hoe lang vernevelen_Iedereen Lucht Vernevelaar Webwinkel

Wilt u meer informatie over hoe vernevelen u kan helpen? Neem dan eenvoudig contact met ons op. We helpen u graag. Mail naar:  info@iedereenlucht.nl, stuur een bericht via het contactformulier of neem telefonisch contact op via 0(031)6 83914392.