Zoutoplossing bij het vernevelen

Bij verkoudheid, een ontsteking aan de neusbijholte of na een operatie aan de neus kan het spoelen met een zoutoplossing raadzaam zijn. Hiermee wordt de neus namelijk schoongespoeld en kunnen de klachten verminderen. Verder heeft het gebruik van een zoutoplossing, ook wel fysiologisch zout, geen vervelende bijwerkingen omdat het hier om een natuurlijk remedie gaat. Spoelen met zout is, zelfs op een jarenlange basis, geheel zonder gevaren.

Zoutoplossing, in principe een oplossing van zout in water die overeenkomt met de zoutwaarde ins ons lichaam. Om deze reden is het gebruik van een zoutoplossing ook veilig. Het doel van spoelen met zout is het reinigen en weer open zetten van de neusholten. Korsten, slijm en een dichte neus zorgen voor een irritatie of ontstekingen aan het neusslijmvlies. Behalve om te  spoelen, wordt een zoutoplossing ook gebruikt bij een vernevelaar. Met een vernevelaar is het mogelijk een vloeistof in nevelvorm toe te dienen, dit kan gaan om zowel een zoutoplossing als medicijnen.

zoutoplossing

Zoutoplossing bij vernevelen

Bij Iedereen Lucht bieden we zoutoplossing aan in verpakkingen van 5 ml, zodat u deze makkelijk kunt meenemen. De reden voor deze kleine verpakking is omdat 5 ml fysiologisch zout genoeg is voor eenmaal vernevelen. Vernevelen is het toedienen van medicatie of fysiologisch zout aan de hand van een vernevelaar, een apparaat dat een medicijnoplossing omzet in nevel of mist. Op deze wijze kunt u de medicatie of het fysiologische zout probleemloos inademen of toedienen aan iemand door een mondstuk tegen de mond te houden. Zo komt het direct en in de juiste hoeveelheid in uw luchtwegen. Iedereen Lucht biedt verschillende vernevelaars aan waarmee u medicatie of een zoutoplossing op een makkelijke en probleemloze wijze kunt toedienen.

Het voordeel van een vernevelaar is dat medicatie of fysiologisch zout hiermee op een eenvoudige wijze toegediend kunnen worden. Dit kan uitkomst bieden wanneer u moeite heeft met slikken, wanneer u medicatie moet toedienen bij een ander (zoals uw kind) of wanneer u het lastig vindt uw neus of de neus van een ander te spoelen.

Medicatie

Wanneer medicatie toegediend wordt aan de hand van een vernevelaar wordt er gebruik gemaakt van een zoutoplossing om het vloeibare medicijn mee te vermengen. Het gebruik van dit fysiologisch zout is al heel lang normaal in de medische wereld, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van een infuus. Omdat het hier gaat om een zoutoplossing waarvan de zoutwaarde overeenkomt met de waarde in ons lichaam, heeft het toedienen geen vervelend effect op ons lichaam. Door zijn reinigende werking heeft de zoutoplossing juist een positief effect op de gezondheid. Om deze reden kunt u de vernevelaar ook gebruiken om alleen fysiologisch zout toe te dienen, zonder dat hier medicatie bij komt kijken.

Vernevelen met een zoutoplossing kan bij verschillende klachten helpen, zoals:

Door het toedienen van fysiologisch zout met een vernevelaar komt dit zout namelijk dieper in de longen, waardoor het mogelijk is de luchtwegen en longen te reinigen. Hiermee kunnen bovenstaande klachten verminderd worden of zelfs helemaal opgelost worden met behulp van een simpele zoutoplossing. Omdat er hierbij dus alleen gebruik wordt gemaakt van een natuurlijke oplossing, heeft dit geen verdere impact op uw gezondheid en kunt u dit meerdere keren per dag doen.

Geïnteresseerd geraakt in vernevelen? Neem een kijkje bij ons aanbod aan vernevelaars.

Zelf zoutoplossing maken

Een kleine hoeveelheid zoutoplossing maakt u zelf door een afgestreken theelepel keukenzout op te lossen in ongeveer 250 ml water. Wanneer u de oplossing gebruikt om de neus te spoelen hoeft u het water van tevoren niet per se te koken, omdat het water in Nederland schoon genoeg is om direct mee te spoelen. Bij het gebruik van de zoutoplossing om te vernevelen raden we u wel aan gekookt water te gebruiken en dit hierna voldoende af te laten koelen voor gebruik. Wilt u een grotere hoeveelheid zoutoplossing maken, bijvoorbeeld voor wanneer u het gebruikt in een vernevelaar? Lees dan hier onze uitleg hoe u een liter fysiologisch zout maakt.

universal plus flaem nuovaDelphinus flaem nuova

Meer weten over vernevelaars?
Lees hier meer over vernevelen of klik hier om ons aanbod aan vernevelaars te bekijken. Als u een vraag heeft over de informatie hierboven of meer wilt weten over vernevelen, neem dan gerust contact met ons op. Wij vinden het geen probleem met u mee te denken en uw vragen te beantwoorden.