Hoe vaak mag je vernevelen?

Vernevelen is een zeer effectieve en veilige manier om luchtwegklachten te verminderen. Maar hoe vaak mag je eigenlijk vernevelen?

Onbeperkt

Een kort antwoord: onbeperkt. U mag zo vaak vernevelen als u wilt. Vernevelen met fysiologisch zout is namelijk volledig veilig en niet schadelijk voor het lichaam en daarnaast 100% natuurlijk. Maar alleen omdat u onbeperkt zou kunnen vernevelen betekent niet dat dit ook altijd nodig is of extra voordelen biedt. Vernevelen helpt wanneer uw lichaam uit balans is. Daarna blijvend extra veel achter elkaar vernevelen zal geen extra merkbaar effect meer hebben. Wanneer het lichaam in balans is kunt u de intensiteit verlagen. Dat is een goed teken want dat betekent dat uw klachten verminderd zijn en uw situatie verbeterd. Bij chronische klachten moet u wel blijven vernevelen. Wanneer u dan bij verbetering abrupt stopt met vernevelen zult u merken dat de klachten (na verloop van tijd) weer zullen toenemen.

Optimale frequentie?

hoe-vaak-mag-je-vernevelen-iedereen-lucht_

De optimale hoeveelheid is per persoon anders. Zo kan er een verschil gemaakt worden tussen chronische klachten, zoals bijvoorbeeld COPD of astma, en incidentele klachten zoals een verkoudheid of allergische reactie. Het herstelproces van uw lichaam kunt u in een aantal fases opdelen. Afhankelijk van de ernst van uw klachten kunt u de vernevel-frequentie aanpassen. Het effect van vernevelen werkt zo’n 6 tot 7 uur lang. Toch mag u gerust eerder dan deze tijd weer opnieuw vernevelen. Het effect neemt namelijk wel af met de tijd. Om het beschermende effect zo hoog mogelijk te houden kunt u gewoon na 3 of 4 uur weer opnieuw uw vernevelaar gebruiken.

Maar wat is de optimale frequentie voor u? Gelukkig is het makkelijk om erachter te komen hoe vaak u het beste kunt vernevelen.

Hoe vaak vernevelen bij chronische klachten

Heeft u chronische luchtwegklachten, heeft u veel last en begint u net met vernevelen? Dan mag u gerust 3 tot 4 keer per dag uw vernevelaar gebruiken. Wanneer u veel klachten heeft kunt u in het begin intensiever vernevelen. Vaak is één keer per 3 uur goed om snel verbetering te voelen. Ook twee keer na elkaar, dus het vernevel-programma opnieuw starten wanneer het afgelopen is, kan helpen. Vaker achter elkaar vernevelen is allesbehalve schadelijk en kan soms net dat extra zetje geven.


Wanneer u merkt dat uw klachten afnemen kunt u nog blijven vernevelen om het herstelproces verder te bevorderen. U komt dan vanzelf op een stabiel punt waarbij uw klachten constant blijven. Verstandig is dan om deze conditie te onderhouden. 1 à 2 keer per dag 10 minuten vernevelen is dan vaak al voldoende.


Verergeren uw klachten op een later moment toch weer? Dan mag u gerust de frequentie aanpassen.

Hoe vaak vernevelen bij incidentele klachten

Bij incidentele klachten zoals verkoudheid, griepklachten of een allergische reactie is er sprake van piekmoment. Vaak spelen deze klachten abrupt op. Het beste is om direct uw vernevelaar te gebruiken als u het aan voelt komen.

Om de vaak onverwachte klachten direct te verlichten, kunt u intensiever beginnen. Dit mag best 3 of 4 keer per dag. Ook twee keer achter elkaar vernevelen is niet schadelijk of slecht. Als u het gevoel heeft dat het helpt, kunt u dit gewoon doen. U pakt de klachten meteen flink aan en merkt al snel verschil.

Zijn uw klachten weer verdwenen? Dan kunt u ook weer stoppen met de vernevelaar. Voelt u daarna bijvoorbeeld toch weer dat uw neus verstopt raakt of dat uw allergische klachten toenemen? Dan kunt u gerust uw vernevelaar weer intensiever gebruiken voor een boost. Zo bent u snel klachtenvrij.

Afbouwen nodig?

Wanneer u medicijnen gebruikt wordt vaak geadviseerd om de kuur af te maken. Zomaar stoppen of niet geleidelijk afbouwen wordt dan afgeraden.

Is dat ook het geval bij hoe vaak je mag vernevelen of wanneer u de frequentie aanpast? Nee, u kunt zonder problemen wijzigen of geheel stoppen. Vernevelen (met fysiologisch zout) is namelijk geen medicijn. Het is een techniek om de zoutoplossing zó klein te maken, in de vorm van neveldeeltjes, dat ze diep in het lichaam kunnen komen. Het zoutgehalte is identiek aan uw eigen lichaamsgehalte en daarom dus geheel onschadelijk en zijn er geen bijwerkingen. Toch adviseren we pas te minderen of te stoppen als uw klachten flink verminderd zijn. Heeft u chronische luchtwegklachten? Dan is het vaak goed om laagfrequent te blijven vernevelen.

Heeft u nog vragen over het gebruik van een vernevelaar? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder. Mail ons op info@iedereenlucht.nl, stuur een berichtje via het contactformulier of neem telefonisch contact op 0(031)6 83914392.

De professionele vernevelaars van Iedereen Lucht zijn kwalitatief hoogstaand en bewezen effectief. Onze leverancier, Flaem Nuova, is al ruim 50 jaar expert op het gebied van luchtwegklachten. Met toewijding en continu onderzoek helpen we mensen met luchtwegproblemen. Lees de enthousiaste reacties van gebruikers die u voor gingen.

Iedereen lucht webshop vernevelaars