Griep

Krijgt u de griep of heeft u er momenteel al last van? Niemand weet zeker of er een tweede griepgolf komt rondom het coronavirus. We hopen natuurlijk van niet. In het ziekenhuis is het coronavirus steeds beter te behandelen. Maar wat kun je zelf doen? Met vernevelen kunt u de griep verhelpen én soms zelfs voorkomen! Lees hier meer over griep en hoe vernevelen de vervelende klachten ervan kan verminderen.

Griepvirus

Influenza is de officiële term voor griep. Het wordt veroorzaakt door het influenza-virus, dat de bovenste luchtwegen doet laten ontsteken. In het begin lijkt het op een verkoudheid, maar griep is veel heftiger en er is vaak ook sprake van koorts, koude rillingen, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn en een heftige droge hoest.

Er lijkt niet veel te doen aan griep; het doktersadvies is vaak uitzieken. Voor de meeste mensen is het hinderlijk en vervelend, maar niet bedreigend. Voor een kleine groep mensen zoals ouderen en zieke mensen (of mensen met afweerproblemen) kan griep wel ernstiger zijn.

Griepbesmetting

Besmetting met de griep vindt plaats door hoesten en niezen. Er komen op dat moment namelijk kleine waterdruppeltjes van de adem in de lucht terecht, en die lucht ademen anderen weer in. Besmetting kan ook voorkomen doordat de airconditioning lucht verspreidt waarin de virusdeeltjes zitten.

Wist u dat er slechts drie virusdeeltjes nodig zijn om een mens te besmetten? Daarom is het zo belangrijk dat je in je elleboog niest en niet in je hand (ivm het aanraken van anderen). Een mondkapje draag je om andere te beschermen voor jouw hoest / nies.

Griep is geen verkoudheid

Een infectie met het rhinovirus (verkoudheid), respiratoir syncytieel virus (RSV), parainfluenzavirus of adenovirus geeft ook symptomen die vaak voorkomen bij infectie met het griepvirus. Denk dan vooral aan hoesten en verstopte holtes. Hoe het vernevelen hierbij helpt is te lezen bij verstopte neus.

Minder ziek voelen door vernevelen bij griep

Griep valt niet echt te genezen, uitzieken is het devies. Wel is met het vernevelen van zout mogelijk om de ongemakken van griep te verlichten en de hersteltijd te verkorten. De vernevelaar grijpt in op de ontsteking aan de bovenste luchtwegen, vermindert de heftige, droge hoest en verlicht de keelpijn doordat het vochtgehalte op peil blijft. 

Fysiologisch zout ontsmet ook het keelgebied zodat de ontsteking niet makkelijk verder kan gaan. Door de verkoudheid ontstaat vaak ook een ontsteking in de holtes en daar helpt zoutnevel ook bij.

Minder besmetting

Het gebruik van de vernevelaar is dus een verlichting voor de ‘patiënt’. Maar wanneer de persoon in kwestie vernevelt, dan voorkomt hij/zij ook nog eens dat anderen besmet worden. Onderzoek door een Duits/Amerikaanse groep onderzoekers heeft dit uitgewezen. Zes minuten vernevelen betekent zes uur lang fors minder kans op besmetting! Kom je terug van vakantie uit een risico gebied en moet je thuis in quarantaine? Heb je wel huisgenoten / gezinsleden en wil je er alles aan doen om de besmettingskans zo klein mogelijk te maken? Dan kun je ook preventief vernevelen, dat is beter dan niets doen. Dus voelt u zich grieperig en wilt u uw gezinsleden niet besmetten, dan helpt vernevelen ook.

Wilt u meer informatie over hoe vernevelen u kan helpen bij de griep, neemt dan contact met ons op. We helpen u graag!

vernevelen bij griep