Neusspray verslaving

Neusspray verslaving is veel voorkomend.

Meestal begin je met een neusspray vanwege je verkoudheid of een vastzittend slijm in de neus. Alleen het gevaar van behoorlijk wat sprays is dat mensen er verslaafd aan raken. Dit komt omdat xylometazoline het neusslijmvlies kan beschadigen. Als je stopt verwijden de bloedvaatjes weer. Er is een oplossing: vernevelen voorkomt een neusspray verslaving!

In Nederland worden jaarlijks meer dan 7 miljoen neussprays verkocht. Voor het grootste deels bevatten deze sprays Xylometazoline of Oxymetazoline. Soms bevatten ze fysiologisch zoutoplossing.

NeussprayAlle versies zijn vrij te koop bij iedere drogist/apotheek. Soms schrijven artsen ook dergelijke neussprays voor.
Deze sprays worden gebruikt in het geval mensen last hebben van neusverkoudheid, middenoorontsteking en bijholteontsteking waardoor verstoptheid ontstaat.

De werkzame stof in deze sprays zorgt er tijdelijk voor dat uw neus vrij gemaakt wordt. Dit gebeurt echter op een redelijk agressieve manier en houdt geen rekening met de normale processen in de slijmvliezen. Mensen met neusspray-verslaving spreken over hoofdpijn, oorpijn, schrale neus, bloedneuzen, korstvorming en soms zelfs over beschadiging van het neustussenschot.

Niet voor niets mag u dergelijke sprays eigenlijk maar een paar dagen gebruiken. Want na enige tijd blijft de behoefte aan de werkzame stof in de spray bestaan en kunt u niet meer zonder. Het staat expliciet in de bijlage en de gebruiksaanwijzing. U raakt verslaafd en daarin bent u zeker niet de enige. Heel veel mensen hebben deze problemen en proberen oplossingen te zoeken. Bekijk hier de ervaringen van deze mensen. Een aantal mensen kent de werking van fysiologisch zout, maar de combinatie met vernevelen is geheel onbekend.

Alternatief voor neussprays

U kunt een vernevelaar gebruiken om u te helpen van uw afhankelijkheid van neusspray af te komen. Dit proces kan al naar gelang uw reactie op het vernevelen wel enige tijd in beslag nemen. Het werkt niet verslavend en ondersteunt de werking van de slijmvliezen in plaats van af te breken.

Door met de zoutoplossing te inhaleren, maakt u uw neus vrij. Elke keer dat u een behandeling heeft gedaan met de vernevelaar heeft u uw neusspray op dat moment niet nodig. Geleidelijk aan zal de hoeveelheid neusspray die u gebruikt verminderen.

Het grootste effect behaalt u als u gaat vernevelen op het moment dat u normaal gesproken een neusspray zou nemen.  Is dit niet mogelijk, begin dan met een vast patroon. Bijvoorbeeld twee of drie maal per dag gedurende minimaal 10 minuten vernevelen in plaats van uw neusspray.

Wanneer u van uw verslaving af bent en u bent weer neusverkouden of heeft een verstopte neus dan kunt u weer de vernevelaar gebruiken. Fysiologisch zout in nevelvorm is vele malen effectiever dan een vloeistof of een spray. En het is ook fors goedkoper.

neusspray vernevelen met fysiologisch zout