Fysiologisch zout, verminder uw klachten

Een fysiologische zoutoplossing wordt ingezet om verschillende klachten aan de neus, keel of longen op een natuurlijke wijze te verlichten. Het voordeel van deze oplossing is dat u hierbij gebruik maakt van een element dat van nature al voorkomt in uw lichaam. Om deze reden brengt het dus ook geen gevaren met zich mee. Zo kunt u deze zoutoplossing gebruiken zonder u zorgen te hoeven maken over de impact die deze heeft op uw lichaam. Dit is namelijk wel vaak het geval bij medicatie.

fysiologische zoutoplossing


Een fysiologische zoutoplossing is een oplossing van 9 gram keukenzout per liter water. Daarmee komt de zoutwaarde in de oplossing overeen met de zoutwaarde in uw lichaamsweefsel. Wanneer de waardes van twee oplossingen precies overeenkomen, wordt dit isotoon genoemd (gelijke druk). Omdat een fysiologische zoutoplossing isotoon met de waarde van zout in uw lichaam is, kan het gebruik hiervan dus ook geen negatieve impact hebben op uw lichaam.

fysiologische zoutoplossing ampul 5 ml


Fysiologisch zout wordt als het ware gebruikt om een lichaamsdeel te spoelen en hiermee dus ook vrij van irritaties of blokkades te maken. Hiermee is het dus mogelijk de klachten te verminderen, maar ook uiteindelijk de klacht geheel tegen te gaan. De zoutoplossing moet echter altijd steriel zijn om goed te kunnen reinigen. Om deze reden wordt het water altijd gekookt, voordat hier de juiste hoeveelheid zout aan wordt toegevoegd. Gebruik dus altijd uw eigen flesje of houder bij het spoelen. Zo voorkomt u dat u besmet raakt met bacteriën of virussen van een ander.

Klachten waarbij u deze natuurlijke zoutoplossing voor kunt gebruiken:

Fysiologische zoutoplossing, hoe dient u dit toe?

Er zijn meerdere manieren om de zoutoplossing toe te dienen. Soms is het ook afhankelijk van uw klacht welke manier de beste keuze is. Wanneer u of uw kind last heeft van geïrriteerde ogen kunt u het beste kiezen voor toediening van de vloeistof met een oogbadje. Dit is een kleine beker waarmee u uw oog geheel af kunt sluiten. Deze kunt u aanschaffen bij een apotheek.

Wanneer u last heeft van een verstopte neus of merkt dat u iets te vaak naar de neusspray grijpt, kunt u kiezen voor een neusspoeling. Bij de apotheek kunt u een injectiespuitje zonder naald halen waar u de vloeistof mee kunt toedienen.


Heeft u echter last van een pijnlijke keel of een serieuzere aandoening aan de longen waarbij u het fysiologische zout wilt gebruiken om pijn en irritatie te verlichten? Dan is het gebruik van een vernevelaar een aanrader. Wanneer u de vloeistof in een vernevelaar doet, wordt deze omgezet in een nevel die hierna gemakkelijk met een gezichtsmasker toegediend kan worden. Door het gebruik van een vernevelaar komt het fysiologische zout dieper in de luchtwegen. Daardoor zal het dus ook effectiever zal werken op uw klachten.

De vernevelaar en fysiologisch zout

U kunt een fysiologische zoutoplossing toedienen met het gebruik van een vernevelaar, maar wat is een vernevelaar precies?

Een vernevelaar is een apparaat dat u zelf kunt aanschaffen om fysiologisch zout of medicijnen op een rustige en pijnloze wijze toe te dienen. Dit apparaat zet de oplossing zelf om in nevel of mist, waarna u het in alle rust kunt inademen met behulp van een mondstuk. Een voordeel van dit mondstuk is dat u hiermee ook medicatie kunt toedienen aan anderen die wellicht moeite hebben met slikken of injecties. Door het inademen van de oplossing komt deze direct en met de juiste hoeveelheid in de luchtwegen. Daarmee zal het toedienen van de medicatie dus zeer effectief zijn.


Vernevelen wordt veel gebruikt in ziekenhuizen, maar tegenwoordig kunt u dus ook uw eigen vernevelaar aanschaffen. Dit is vooral een aanrader wanneer u of iemand in uw huishouden last heeft van een chronische aandoening aan de luchtwegen. Of wanneer u vaak klachten heeft rond de luchtwegen of keel. Vernevelen is een veilige wijze om medicijnen of fysiologisch zout toe te dienen. Daarnaast is het ook geschikt voor alle leeftijden. Lees hier meer over vernevelen of neem een kijkje in ons assortiment aan verschillende vernevelaars.

Het fysiologische zout zelf kunt u ook aanschaffen via onze website, maar het is ook mogelijk dit zelf te maken. Het recept voor dit middel is relatief eenvoudig. Klik hier om te lezen hoe u zelf een fysiologische zoutoplossing maakt. Let er wel op dat u de verhoudingen goed in de gaten houdt en zorgt dat de zoutoplossing steriel blijft.

Wilt u toch meer informatie hebben over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u verder met uw vragen over fysiologisch zout en vernevelen.