Benauwdheid en hoesten verminderen

Benauwdheid en hoesten zijn klachten die veel voorkomen wanneer er iets mis is in uw luchtwegen. Hoesten kan relatief onschuldig zijn en benauwdheid hoeft ook niet direct gevaarlijk te zijn. Een combinatie van deze twee symptomen kan wél problemen veroorzaken met uw ademhaling. Wanneer u veel hoest en hiernaast last heeft van benauwdheid, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Mogelijke oorzaken benauwdheid en hoesten

De combinatie van hoesten en benauwdheid kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het wijzen op een longontsteking, acute bronchitis, COPD, astma, corona (Covid 19) of een andere aandoening. Hiernaast maakt het hoesten wanneer u last heeft van benauwdheid het erg moeilijk om op een normale wijze adem te halen. Om deze redenen is het belangrijk contact op te nemen met uw huisarts, zodat u erachter komt wat er aan de hand is en weer op een normale wijze adem kunt halen. Op dit moment is het ook mogelijk om een corona test te doen via een van de teststraten als u in de periode van maart 2020 – heden vermoed dat de klachten daar van komen.

benauwdheid hoesten
Astma- of COPD?

Bent u een astma- of COPD-patiënt? Dan is uw weerstand vaak minder, waardoor u een stuk gevoeliger bent voor een verkoudheid of griep. Dit houdt in dat u eerder ziek kan worden en vaak ook langer last heeft van de klachten die bij een verkoudheid of griep komen kijken. Zo kan het voorkomen dat u al redelijk snel een benauwd gevoel ervaart wanneer u verkouden of ziek bent. Om dit bedreigende gevoel te verminderen kunt u de optie vernevelen kiezen. Hiermee worden de luchtwegen als het ware weer vrij gemaakt. Daardoor kunt u zich een stuk minder naar voelen. Het haalt wellicht uw verkoudheid of griep niet geheel weg, maar maakt deze wel een stuk prettiger doordat uw luchtwegen minder last dragen. Ga zorgvuldig om met de corona voorschriften en neem indien noodzakelijk extra maatregelen door jezelf te laten testen.

Hoesten, de oorzaak en hoe u het vermindert

Hoewel het vaak erg vervelend is, kan hoesten noodzakelijk zijn om afvalstoffen uit uw systeem te krijgen. Hoesten is een veel voorkomende klacht en reactie waarmee uw lichaam vreemde stoffen of irriterend slijm uit de luchtwegen probeert te verwijderen. Deze stoffen, veroorzaakt door een infectie, stof of roken, prikkelen de luchtwegen waardoor er slijm wordt geproduceerd. Door te hoesten raakt u dit slijm kwijt. Hoest kan veroorzaakt worden door verkoudheid, griep, een ontsteking, astma, corona of een irritatie van de luchtwegen. Bij hoesten kan het gebruik van een vernevelaar uitkomst bieden om ervoor te zorgen dat de irritatie in uw luchtwegen minder wordt.

Benauwdheid, verminder dat nare gevoel

Benauwdheid, ook wel dyspnoe, is het gevoel dat u te weinig lucht binnen krijgt. Hierbij gaan mensen vaak oppervlakkig en snel ademhalen. Deze kortademigheid zorgt ervoor dat mensen gaan hijgen en een piepende ademhaling krijgen. Dit komt omdat het vaak voelt alsof een deel van de longen dichtzit en diegene maar een korte ademteug kan nemen. Kortademig zijn belemmert mensen niet alleen in hun dagelijkse activiteiten. Het kan ook heel eng zijn. Een gevoel van benauwdheid en niet genoeg lucht binnen krijgen kan erg naar zijn en wordt door veel mensen als bedreigend ervaren.

Langzaam toenemend of chronisch

Er zijn bij benauwdheid twee verschillende vormen, de langzaam toenemende of chronische benauwdheid en de acute benauwdheid. Bij de langzaam toenemende variant ontwikkelt de benauwdheid of kortademigheid zich over een langere periode. Hierdoor krijgt uw lichaam de kans te wennen aan het gevoel en is directe behandeling niet een vereiste. Wanneer u echter last heeft van acute benauwdheid, een benauwdheid die ontstaat binnen enkele uren, is het belangrijk dat u snel wordt behandeld. Wanneer u last heeft van lichte benauwdheid kan een vernevelaar uitkomst bieden om dit nare gevoel te voorkomen en weer op vrije wijze adem te halen.

Veel mensen ervaren benauwdheidsklachten door corona een vernevelaar (met zelfgemaakt fysiologisch zout) kan hier uitkomst voor bieden.

Vernevelen bij benauwdheid en hoesten

Met een vernevelaar is het mogelijk op een comfortabele en makkelijke wijze medicatie of zoutnevel toe te dienen. Zowel bij benauwdheid en veel hoesten kan een vernevelaar uitkomst bieden door uw klachten te verminderen. Mensen die last hebben van benauwdheid nemen met veel moeite adem en zijn hiermee veel energie kwijt. Ook regelmatig hoesten kan u verder vermoeien en erg hinderlijk zijn in uw dagelijkse bezigheden.

Vernevelen werkt direct in op de oorzaken van benauwdheid of uw hoesten. Met behulp van vernevelen is het mogelijk uw luchtwegen te ontlasten en deze weer in evenwicht te krijgen. De zoutnevel kan zo vaak als gewenst naast medicatie gebruikt worden (net als bijvoorbeeld de inname van vitamine C). Zo hebben bijvoorbeeld veel COPD-patiënten die elders niet verder geholpen konden worden baat gehad bij een vernevelaar van Iedereen Lucht.

Neem een kijkje in ons assortiment vernevelaars om te zien welke producten we u bieden om benauwdheid of hoesten tegen te gaan. Of ga naar onze pagina over vernevelen als u meer wilt weten over het gebruik van een vernevelaar en de werking hiervan.