Recept voor fysiologisch zout

Bent u verkouden, zit uw neus verstopt of bent u schor? Probeer dan eens te vernevelen met fysiologisch zout! In dit artikel vindt u het recept voor fysiologisch zout dat u zelf kunt maken.

Wat is fysiologisch zout en waar wordt het voor gebruikt?

Fysiologisch zout is een mengsel van water en zout. Het gaat om een specifieke concentratie, namelijk 9 gram zout per 1 liter water. Het wordt vaak gebruikt om slijm in de neus en de keel op te lossen, zodat u weer vrij kunt ademen.

Recept voor fysiologisch zout

Het recept voor fysiologisch zout is makkelijk: 9 gram zout per 1 liter water.

Ingrediënten

  • 9 gram zout: u kunt het beste normaal keukenzout gebruiken. Liever geen speciale soorten zoals zeezout of Himalayazout. Ook Jozo zout is niet nodig. Eigenlijk kiest u het goedkoopste zout; daar is het minste aan toegevoegd.
  • 1 liter water: gebruikt liefst demi-water, kraanwater (zacht water) of bronwater (zonder koolzuur en zo min mogelijk mineralen: deze kunnen afzetten tegen de wand van een vernevelaar)

Bereiding

  • Kook 1 liter water en laat minimaal 10 minuten doorkoken
  • Doe 9 gram zout in een lege en schone (afsluitbare) fles of kan
  • Voeg 1 liter gekookt water toe en los het zout op
  • Laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast

zelf fysiologisch zout maken hooikoorts recept voor fysiologisch zout

Fysiologisch zout toedienen

Fysiologisch zout dient u toe door het te vernevelen. Dit is het proces waarbij het mengsel van water en zout omgezet wordt in nevel. Dit zijn hele kleine druppeltjes, zoals bijvoorbeeld bij damp of mist. Maar hoe neemt u deze nevel tot zich?

1. Zelfgemaakt of gekocht fysiologisch zout met een vernevelaar

U gebruikt een apparaat, de vernevelaar. Hiermee dient u fysiologisch zout meteen toe in de luchtwegen (van neus en mond tot diep in de longen en holtes). In het apparaat zit een klein bakje, waar de mengeling in dient te gaan. Het apparaat zet het om in nevel. Door middel van een mondkap, een mondstuk of een neusstuk dient u het fysiologisch zout toe.

zoutoplossing hooikoorts loopneus

Bij welke klachten kunt u fysiologisch zout gebruiken?

U kunt fysiologisch zout gebruiken voor klachten die te maken hebben met slijm in uw neus of keel. Voor sommige mensen helpt het ook om hoofdpijn te verlichten. In onderstaand rijtje vindt u de klachten die wij vaak terugzien bij onze klanten:

Zelf fysiologisch zout maken of kopen?

Fysiologisch zout is makkelijk zelf te maken; u hoeft alleen te letten op de juiste hoeveelheid zout ten opzichte van water. Het kopen van ampullen fysiologisch zout is handig, omdat u er zelf geen wekt meer aan heeft.

vernevelaar fysiologisch zout ampul 5 ml

Meer informatie

Wilt u meer informatie over fysiologisch zout en de toediening? Neem dan gerust contact met ons op! Laat een bericht achter via het contactformulier, stuur een mail naar info@iedereenlucht.nl of bel ons op 0(031)6 83914392.