0.9% zoutoplossing: 3 vragen beantwoord

Bij vernevelen wordt een fysiologische zoutoplossing van 0.9% gebruikt. Wat betekent die 0.9% en waar is dit getal op gebaseerd?

Wat is een zoutoplossing?

Een zoutoplossing is eigenlijk heel simpel: een oplossing van zout en water. Wat maakt het fysiologisch? De hoeveelheid zout: namelijk de 9 gram per liter. Het woord fysiologisch is afgeleid van de fysiologie. Een medische term dat ”door de natuur bepaald” betekent. En dat klopt ook, de waardes van de fysiologische zoutoplossing en die van ons lichaam zijn hetzelfde. Daardoor werkt vernevelen met een zoutoplossing met deze 0.9% verhouding dus ook.Een zoutoplossing is eigenlijk heel simpel: een oplossing van zout en water. Wat maakt het fysiologisch? De hoeveelheid zout: namelijk de 9 gram per liter. Het woord fysiologisch is afgeleid van de fysiologie. Een medische term dat ”door de natuur bepaald” betekent. En dat klopt ook, de waardes van de fysiologische zoutoplossing en die van ons lichaam zijn hetzelfde. Daardoor werkt vernevelen met een zoutoplossing met deze 0.9% verhouding dus ook.

Percentage 0.9% zoutoplossing?

Een zoutoplossing van 0.9% betekent dat het percentage zout dat in de oplossing aanwezig is 0.9% van het geheel is. Eenvoudig gezegd: per 1 liter water zit er 9 gram zout in. Dit lijkt niet veel maar het is wel precies het lichaamseigen niveau. Exact de hoeveelheid wat uw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Fysiologisch wordt ook wel eens isotoon genoemd. Waar vernevelen (of stomen) met alleen water geen enkel effect geeft, zorgt vernevelen met een 0.9% zoutoplossing juist voor een wereld van verschil voor uw luchtwegklachten.

Zoutgehalte in het lichaam

Het lichaam heeft een eigen zoutgehalte. Dit is 0.9%. Hetzelfde gehalte als de fysiologische zoutoplossing dus. Wanneer er klachten zijn is dit lichaamseigen zoutgehalte uit balans. Door deze disbalans ontstaan allerlei klachten. Deze zoutbalans kan worden hersteld door een biologisch proces: osmose. Osmose is transport van vloeistof door een verschil in concentratie van stoffen. Deze uitwisseling heet diffusie. De uitwisseling vindt plaats om het lichaam weer in de juiste concentratie te krijgen wanneer de balans is verstoord. Bij klachten is de lichaamsconcentratie in het ene gebied namelijk te laag en in het andere gebied juist te hoog. Osmose zorgt er dan voor dat met water uit de zoutnevel de concentratie wordt verminderd waar het teveel is of wordt verhoogd op de plekken waar het te weinig is. Zo worden de slijmvliezen in de luchtwegen gehydrateerd. Hoe fijner de nevel, hoe dieper het in de luchtwegen kan komen en waarom. Dit is een cruciaal punt van een vernevelaar. Bekijk hier waar u nog meer op moet letten wanneer u een vernevelaar koopt.

Is een 0.9% zoutoplossing schadelijk?

Een zoutoplossing is niet schadelijk en ook niet verslavend, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een neusspray. Wel zitten er verschillen in zoutoplossingen. Dit heeft te maken met de verhouding van het zout en water. Niet iedere zoutoplossing is geschikt om mee te vernevelen. Ook is niet iedere fysiologische zoutoplossing geschikt voor aerosol-therapie. De ampullen van Iedereen Lucht hebben niet alleen het juiste zoutgehalte, ze zijn ook geschikt voor aerosol-therapie, zijn langdurige houdbaar en bevatten exact de goede hoeveelheid vloeistof (5 milliliter). Dat is niet alleen handig maar ook bent u verzekerd van een hygiënisch gebruik.

Fysiologische zoutoplossing: natuurlijke verlichting

Vernevelen met een fysiologische zoutoplossing is dus een geheel veilige, zeer effectieve en 100% natuurlijke oplossing bij luchtwegklachten. Het verlicht klachten aan de neus, longen of keel.  Het werkt zo goed omdat 0,9% zoutwaarde in de fysiologische zoutoplossing overeenkomt met uw eigen niveau van het lichaamsweefsel. Zo draagt fysiologisch zout bij aan bijvoorbeeld:

  • Het verminderen van luchtwegklachten
  • Verlichting van irritaties aan de luchtwegen door o.a. allergieën
  • Reinigen neus, keel en ogen
  • Verdunnen van ingedikt slijm
  • Verzorgen van droog neusslijmvlies
  • Vrijmaken van blokkades
  • Spoelen van neus

Steriele zoutoplossing

Belangrijk bij het gebruik van een zoutoplossing is dat het steriel moet zijn. Voor vernevelen gebruikt u daarnaast een fysiologische zoutoplossing die geschikt is voor aerosol-therapie.

0.9% zoutoplossing ampul 5 ml

De ampullen in ons assortiment zijn veilig, steriel, vrij van conserveermiddelen en uiteraard speciaal voor aerosol-therapie. Zo’n kant-en-klare ampul is niet alleen handig, u bent er zo ook zeker van dat u daadwerkelijk snel verlichting van klachten ervaart. De fysiologische zoutampullen zijn geschikt voor alle leeftijdscategorieën: van baby’s tot ouderen.  En werkzaam bij klachten verschillend in ernst: van een milde verkoudheid tot ernstige COPD.

Kortom: dé oplossing bij luchtwegproblemen.

webwinkel iedereen lucht vernevelaar specialist

Wilt u meer informatie over fysiologische zoutoplossing en hoe vernevelen u kan helpen? Neem dan eenvoudig contact met ons op. We helpen u graag. Mail naar:  info@iedereenlucht.nl, stuur een bericht via het contactformulier of neem telefonisch contact op via 0(031)6 83914392.