Stomen bij verkoudheid: werkt het?

Een verstopte neus of benauwdheid; dat zijn vervelende klachten. Een bekende en veelgebruikte methode om te proberen om verkoudheidsklachten te verlichten is stomen. Toch is stomen bij verkoudheid geen effectieve oplossing en kan dit zelfs schadelijk zijn.

Gevaren van stomen

Stomen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld onder de hete douche, met een gezichtsstomer of boven een dampende kom met water. Daarbij kun je eucalyptus, kruiden of stoomdruppels toevoegen aan het water. Dit lijkt op het eerste gezicht niet schadelijk. Toch is stomen niet zo doeltreffend als vaak wordt gedacht.

Waarom niet stomen bij verkoudheid?

stomen-bij-verkoudheid_schadelijk_iedereenlucht-vernevelaars

Wat gebeurt er daadwerkelijk wanneer u stoomt? Wanneer water kookt of heet water afkoelt ontstaat er damp, oftewel: stoom. Officieel is echte stoom onzichtbaar. Omdat de veelgebruikte methode toch stomen heet, blijven we het in de uitleg stoom noemen. Wat je ziet bij stoom zijn hele kleine waterdruppels. Stoom heeft dezelfde temperatuur als het hete water. Omdat stoom alleen ontstaat wanneer het water heet is, kan dit dus erg gevaarlijk zijn. De hete waterdruppels irriteren de luchtwegen en laten de slijmvliezen als het waren schrikken door de hitte. Daardoor krimpt het slijmvlies en lijkt het alsof er ruimte ontstaat. Wanneer de hitte weer verdwenen is zal het slijmvlies weer de dikte aannemen van vlak voor het stomen. U bent dus niets opgeschoten. Sterker nog, door het toevoegen van waterdamp neemt het slijmvlies zelfs iets meer water op waardoor het nog dikker wordt en het benauwde gevoel na enige minuten zelfs toeneemt.

De hete stoom die u inademt laat de slijmvliezen, kleine weefsels en blaadjes in uw longen dus schrikken. Deze hitte kan schade aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurt als er hete thee omvalt en op de huid terecht komt. Deze hoge temperaturen kan onze huid niet aan waardoor het verband. U kunt zich dus voorstellen wat het effect is wanneer zulke extreme temperaturen in uw luchtwegen komen, waar het extra gevoelig is. Stomen is dus allesbehalve bevorderlijk voor het herstel van uw verkoudheid.

Wat is het verschil tussen stomen en vernevelen?

Er zijn een aantal verschillen tussen stomen en vernevelen.

  1. Water versus zoutoplossing
    Wanneer u stoomt, is dit enkel met water. De uitwisseling van zout en water in het lichaam zorgt voor vermindering van klachten. Wanneer er enkel water in het lichaam komt, in het geval van stomen, gebeurt er niks. Maar met een zoutoplossing gaan stomen werkt niet, omdat het zout niet verandert in damp maar achterblijft in de schaal. Bij vernevelen wordt de gehele vloeistof tot nevel/damp gebracht. Wanneer er gebruikt gemaakt wordt van een 0.9% zoutoplossing, wordt de gehele oplossing dus gebruikt en ervaart u ook de voordelen hiervan. Een zoutoplossing is eenvoudig gezegd: een hoeveelheid zout opgelost in water. Deze zoutoplossing van 0.9% is gelijk aan het zoutgehalte van uw lichaam. Dit is namelijk ook exact 0.9%. Is dit gehalte uit balans? Dan ervaart u problemen. Door vernevelen herstelt u dit evenwicht weer.

  2. Stoom versus nevel
    Bij stomen ademt u stoom in en bij vernevelen ademt u nevel in. Dat klinkt heel logisch maar dit maakt een wereld van verschil voor het verminderen van uw klachten. In theorie kunt u ook water vernevelen maar hier zult u niet veel van gaan merken. Zoals hierboven uitgelegd zorgt water alleen niet voor het herstellen van het zoutgehalte in het lichaam. Zonder zout is het dus niet effectief en dan ook niet aan te raden.

  3. Hitte versus zonder warmte
    Stoom ontstaat alleen bij hoge temperaturen. Wanneer het water dus gloeiend heet is. Maar stoom van 100°C, dat kunnen we niet verdragen. Wanneer u weleens heeft gestoomd, zult u het herkennen. Uw lichaam schrikt en trekt zich snel terug wanneer u boven een te hete omgeving met stoom hangt. Bij vernevelen is er geen sprake van hitte noch warmte. Het omzetten van de zoutoplossing in nevel gebeurt door de vernevelaar, niet door het bereiken van een hoge temperatuur. De techniek die de vernevelaar voor deze omzetting gebruikt is beter bekend als het Venturi-effect. Een volledig onschadelijke en slimme manier om zo klein mogelijke neveldeeltjes te kunnen produceren.

Stomen bij verkoudheid: doen of niet?

Dus, is het verstandig om te stomen bij verkoudheid? Het antwoord is heel duidelijk: Nee. Het kan veel schade aanrichten in uw kwetsbare luchtwegen, weefsels en blaasjes. Naast zulke ongewenste beschadigingen is het ook nog niet eens effectief. Uw conditie gaat er niet op vooruit en klachten nemen eerder toe dan af.

Wanneer u kiest voor vernevelen merkt u direct verschil. De combinatie van zoutoplossing, kleine neveldeeltjes en maakt het een veilige, bewezen effectieve en aangename oplossing voor uw verkoudheidsklachten. Naast dat het zeer goed helpt bij verkoudheid, is het ook uitermate geschikt voor vele andere luchtwegproblemen zoals hooikoorts, stemproblemen, COPD en zelfs snurken.

Wilt u weten waar u op moet letten bij de aanschaf van een vernevelaar? Bekijk dan hier de checklist. Alle vernevelaars van IedereenLucht voldoen aan de hoge kwaliteitseisen en zijn getest door TÜV Rheinland. Bekijk alle vernevelaars in de webshop.

stomen bij verkoudheid Iedereen lucht webshop vernevelaars

Heeft u vragen over de aanschaf of het gebruik van een vernevelaar? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u met persoonlijk advies. Mail ons op info@iedereenlucht.nl, stuur een bericht via het contactformulier of neem telefonisch contact op via 0(031)6 83914392.