9 weetjes over verkoudheid

Het is winter en dan loopt iedereen weer te snotteren en hoesten: ‘verkoudheid’ heerst. Maar wat betekent verkoudheid eigenlijk? En nog belangrijker, is er wat aan te doen? In dit artikel leggen we het u uit aan de hand van 9 weetjes.

1. Virussen veroorzaken verkoudheid

Het is níet zoals de naam zegt: een verkoudheid krijgt u namelijk niet door kou. Het zijn namelijk verkoudheidsvirussen die een verkoudheid veroorzaken. Deze virussen brengen we als mensen op elkaar over, bijvoorbeeld als we elkaar een hand geven of via het toetsenbord en de klink van de deur.

2. Een verkoudheid verloopt in vier fases

Er zijn vier fases in verkoudheid te onderscheiden. In de eerste fase wordt u besmet met een verkoudheidsvirus. U ervaart niet altijd meteen klachten, want het virus kan even in uw lichaam verblijven voordat het actief wordt. De tweede fase is de periode waarin het verkoudheidsvirus langzaam actief wordt. U kunt bijvoorbeeld wat kriebel in uw keel voelen. In de derde fase werkt het verkoudheidsvirus op volle toeren. Klachten als keelpijn, hoesten en een loopneus geven u het beroerde verkoudeidsgevoel. Tot slot verdwijnt het virus uit uw lichaam in de vierde fase. De klachten nemen langzaam af.

huisstofmijtallergie verkoudheid griep

3. Een verkoudheid kan een week aanhouden

In de meeste gevallen duurt een verkoudheid ongeveer een week. De passieve fase van het verkoudheidsvirus (tweede fase) duurt ongeveer één dag, net als de eindfase waarin het virus het lichaam verlaat (vierde fase). U zult dus zo’n vijf dagen de heftige verkoudheidsklachten ervaren.

4. Verkoudheidsvirussen zijn er het hele jaar

De virussen die verkoudheid veroorzaken zijn het hele jaar aanwezig. In de winter hebben we wel meer kans om het verkoudheidsvirus op te lopen, omdat we ons huis dan niet zo goed luchten. Virussen gedijen namelijk goed in de warme ruimtes zonder de tocht van een open raam.

5. Antibiotica helpen niet tegen verkoudheid

Helaas zullen antibiotica verkoudheid niet (sneller) doen verdwijnen. Ze zijn gemaakt om klachten door bacteriën te bestrijden, terwijl een verkoudheid dus door een virus wordt veroorzaakt.

6. Een verkoudheid verdwijnt vanzelf

Meestal verdwijnt een verkoudheidsvirus vanzelf uit uw lichaam na ongeveer zeven dagen. Houdt de verkoudheid langer aan? Raadpleeg dan uw huisarts.

tips bij verkoudheid

7. Slijm/snot drijft de verkoudheid uit het lichaam

Het slijm (snot) in uw neus en keel helpt om het verkoudheidsvirus uit uw lichaam te verdrijven. Uw lichaam produceert extra slijm om het het virus mee naar ‘buiten’ te nemen. Daar dient dus het slijm dat uw neus loopt of dat u ophoest voor.

8. Frisse lucht helpt tegen verkoudheidsklachten

Zijn de klachten van een verkouden te verlichten? Ja, met een aantal simpele trucs kunt u de verkoudheidsklachten een stuk minder heftig maken. Blijf bijvoorbeeld niet de hele tijd binnen zitten, maar ga een frisse neus halen. De warme lucht in ons huis zorgt ervoor dat de slijmvliezen droog worden en er geen slijm meer geproduceerd wordt om het virus uit het lichaam te verdrijven. Frisse lucht doet wonderen, en zeker om de slijmproductie voor de uitdrijving van het virus op gang te houden. Ga dus gerust een ommetje maken in de winter. Lucht uw huis ook regelmatig door een raam open te zetten.

Vernevelen bij kriebelhoest

9. Het vernevelen van fysiologisch zout werkt tegen de verkoudheidsloopneus

Het voortdurend snotteren door de verkoudheidsloopneus is natuurlijk erg vervelend. U kunt het lichaam echter helpen om het slijm sneller uit uw neus te laten lopen. Fysiologisch zout (een mix van water met een specifieke hoeveelheid zout) kan het slijm verdunnen, waardoor het makkelijker uit uw neus gaat. Met een vernevelaar (een apparaat om van vloeistof nevel te maken) kunt u het fysiologisch zout makkelijk opnemen. U kunt na het vernevelen van fysiologisch zout weer vrij ademen door uw neus!

Wilt u af van die vervelende verkoudheidsloopneus? Wij geven u graag tips over het gebruik van fysiologisch zout en een vernevelaar. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, e-mailadres info@iedereenlucht.nl of via telefoonnummer 0(031)6 83914392.