Inhalator en vernevelaar: het verschil

Inhalator en vernevelaar. Vaak staan deze twee woorden bij elkaar in de buurt. Toch zijn ze niet hetzelfde. Wat is nou precies het verschil en welke is geschikt voor u?

Er zijn verschillende varianten: de vernevelaar, de poederinhalator en de dosisaerosol. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn en wat de voordelen en nadelen zijn.  Al deze apparaten hebben voor- en nadelen.

Inhalator

Een inhalator verdeelt een medicijn fijn zodat het gemakkelijk kan worden ingeademd. Je kan met dit apparaat dus op een eenvoudige manier medicijnen toedienen.

Poeder inhalator

inhalator en vernevelaar_poederinhalator_iedereenLucht

In een poederinhalator zit het medicijn in het apparaat in poedervorm. Vaak is er een inerte draagstof toegevoegd, omdat de hoeveelheid poeder anders erg klein wordt. Inert betekent dat de stof niet of nauwelijks reageert. De patiënt opent de inhalator en maakt een dosis poeder beschikbaar. Door bijvoorbeeld een reservoir door te prikken of door een inwendig mechanisme te activeren dat voor een dosis poeder zorgt. Dan ademt de patiënt in en zuigt het poeder uit het apparaat. Dij onvoldoende kracht in de longen, zoals bij longemfyseem, kan dit problemen opleveren. Het beste is als de patiënt dan 5-10 seconden de adem inhoudt, waarna er uitgeademd kan worden. Bij de juiste techniek en voldoende zuigkracht komt het poeder in de longen terecht, waar het zijn werk kan doen.

Dosisaerosol

inhalator en vernevelaar_dosisaerosol_iedereenLucht

Bij dit type apparaten zit het medicijn in oplossing in het apparaat, in een busje dat onder druk staat. De bus moet geschud worden, waarna de patiënt uitademt en het mondstuk in de mond wordt genomen. Nu moet de patiënt gelijktijdig inademen en de dosis aerosol vrijmaken (vaak door op het busje te drukken), de adem daarna inhouden gedurende 5-10 seconden en uitademen. Het grote probleem hierbij is dat het lastig is gelijktijdig in te ademen en de dosis vrij te maken, vooral bij kinderen en ouderen levert dit problemen op. Zodoende komt de dosis vaak in de mond in plaats van in de longen terecht. Er zijn hier twee oplossingen voor:

  1. Voorzetkamer: dit is een soort plastic fles met aan de ene zijde een mondstuk, vaak met ventiel, en aan de andere zijde een plaats om het busje in te klemmen. Het medicijn wordt in de voorzetkamer gespoten, waarna de patiënt rustig enkele keren door de voorzetkamer ademt. Het ventiel zorgt ervoor dat al het medicijn ingeademd kan worden. Het nadeel van deze kamers is dat het onhandig groot is (past niet in een normale handtas) en dat het zeer opvallend in gebruik is (vaak niet prettig voor onzekere pubers).
  2. Automatische dosisaerosol: hierbij meet het apparaat wanneer de patiënt inademt en dan maakt hij de dosis vrij, zodat dit gelijktijdig gebeurt. Probleem hierbij is dat sommige patiënten blijven schrikken van het pufje en daarom stoppen met de diepe inademing.

Vernevelaar

Het meest moderne systeem is de vernevelaar. Een vernevelaar wordt tegenwoordig niet meer echt een inhalator genoemd. Een vernevelaar maakt (koude) nevel (fijne druppeltjes) van het medicijn dat in vloeistofreservoir in opgeloste vorm toegevoegd is. Deze nevel wordt door de patiënt ingeademd. Hierdoor is het ook geschikt voor zeer kleine kinderen en verstandelijk gehandicapten (die niet op verzoek diep kunnen inademen). Vroeger was het grote nadeel is dat dit vaak grote apparaten betreft die niet zomaar mee op reis genomen kunnen worden. Tegenwoordig zijn zo zo klein dat ze zelfs ter grootte van een hand zijn of zelfs op een accu of batterijen werken. Men hoeft niet meer op tijd in te ademen of hard te zuigen; gewoon rustig 10-15 minuten ademen is voldoende om tot in de kleinste bronchiën de nevel te laten komen. En voor het schoonmaken is het tegenwoordig ook heel makkelijk geregeld.

Inhalator en vernevelaar: de keuze voor u

Een inhalator vereist vaak zuigkracht en enige nauwkeurigheid. Bij het gebruik van een vernevelaar hoeft u verder niks te doen, enkel normaal ademhalen. De vernevelaar zelf doet het harde werk en zet de fysiologische zoutoplossing om in een fijne nevel. Deze fijne nevel komt ver in de vertakkingen van uw luchtwegen terecht. Precies waar het moet zijn. Hoe fijner de nevel, hoe groter de impact en hoe beter u zich voelt.

Ook zonder medicijnen is een vernevelaar een goede oplossing bij andere luchtwegklachten. Bijvoorbeeld bij allergie, verkoudheid of griep. En waar u de vernevelaar ook voor gebruikt, het is 100% natuurlijk en volledig veilig.

vernevelen iedereen lucht webwinkel

Heeft u vragen over de inhalator en vernevelaar? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag uw vragen. Mail naar:  info@iedereenlucht.nl, stuur een bericht via het contactformulier of neem telefonisch contact op via 0(031)6 83914392.