Zelf fysiologisch zout maken

Naast dat u fysiologisch zout bij ons kunt bestellen kunt u het ook zelf zelf fysiologisch zout maken

maken. Als u een ei kunt koken, kunt u ook fysiologisch zout maken.

Het recept

Het recept voor fysiologisch zout is gelukkig eenvoudig. Per liter gekookt water heeft u 9 gram zout nodig.

De ingrediënten

Bij voorkeur demi-water. Bronwater kan ook maar dan zonder koolzuur (bubbels) en zo min mogelijk mineralen. Mineralen kunnen zich afzetten tegen de wand en met name de Universal Plus kan dan minder gaan functioneren.

In sommige delen van Nederland is het kraanwater nog beter dan bronwater, met name waar het zacht water is. U kunt dit navragen bij uw waterleidingbedrijf.

Dan het zout. Bij voorkeur het meest simpele keukenzout wat er is. U hoeft geen toegevoegde middelen te kiezen, geen zeezout of Himalaya-zout; gewoon puur zout is het beste. Bij de grotere supermarkten voldoet het huismerk prima. Voor 11 eurocent heeft u al 500 gram zout.

De bereiding

U brengt ruim een liter water aan de kook en laat dit minimaal 10 minuten doorkoken. Hierna weegt u 9 gram zout af en doet dit in een schone kan/fles en vult deze aan met het gekookte water tot 1 liter.

U heeft nu 1 liter fysiologische zoutoplossing.

Bewaren
De zelfgemaakte zoutoplossing laat u zo snel mogelijk koelen en bewaart u afgesloten in de koelkast.

Sommigen mensen zeggen dat ze het wel 10 dagen goed kunnen houden maar wij bevelen een houdbaarheidstermijn van 6-7 dagen aan.

Tip:
Bestel een aantal ampullen met fysiologisch zout. Deze ampullen zijn enkele jaren houdbaar, per 5 ml verpakt (voldoende voor 1x vernevelen) en bijvoorbeeld makkelijk mee te nemen op vakantie. U kunt deze ook kopen bij onze wederverkopers.

Vernevelaars

Iedereen Lucht is uw vernevelaar specialist. Fysiologisch zout werkt goed in combinatie met een vernevelaar. Door vernevelen verloopt het toedienen vlot en gemakkelijk. Ook het toedienen van medicijnen is uitermate geschikt met een vernevelaar.