Zelf fysiologisch zout maken

Naast dat u fysiologisch zout eenvoudig en snel bij ons kunt bestellen, kunt u het ook zelf maken. Goed nieuws: dit is niet moeilijk. Als u een ei kunt koken, dan kunt u ook zelf fysiologisch zout maken.

Zelf fysiologisch zout maken: Het recept

Het recept voor fysiologisch zout is gelukkig simpel. Per liter gekookt water heeft u 9 gram zout nodig.

De ingrediënten

  • Water

Bij voorkeur demi-water. Bronwater kan ook maar dan zonder koolzuur (bubbels) en zo min mogelijk mineralen. Mineralen kunnen zich afzetten tegen de wand en met name de Universal Plus kan dan minder gaan functioneren.

In sommige delen van Nederland is het kraanwater nog beter dan bronwater, met name waar het zacht water is. U kunt dit navragen bij uw waterleidingbedrijf.

  • Zout

Dan het zout. Bij voorkeur het meest simpele keukenzout wat er is. U hoeft geen toegevoegde middelen te kiezen, geen zeezout of Himalaya-zout; gewoon puur zout is het beste. Bij de grotere supermarkten voldoet het huismerk prima. Voor 11 eurocent heeft u al 500 gram zout.

De bereiding

U brengt ruim een liter water aan de kook en laat dit minimaal 10 minuten doorkoken. Hierna weegt u 9 gram zout af en doet dit in een schone kan/fles en vult deze aan met het gekookte water tot 1 liter.

U heeft nu 1 liter fysiologische zoutoplossing.

zelf fysiologisch zout maken_ het recept voor fysiologisch zout

Bewaren

De zelfgemaakte zoutoplossing laat u rustig afkoelen en bewaart u daarna afgesloten in de koelkast.

Sommigen van onze gebruikers zeggen dat ze het wel 10 dagen goed kunnen houden maar wij bevelen een houdbaarheidstermijn van 6-7 dagen aan.

Tip!

Bestel een aantal ampullen met fysiologisch zout. Deze ampullen zijn enkele jaren houdbaar, per stuk verpakt met in iedere ampul precies de benodigde 5 ml (voldoende voor 1x vernevelen). Deze kant-en-klare ampullen zijn bijvoorbeeld makkelijk mee te nemen voor onderweg of op vakantie.

Vernevelaars

Iedereen Lucht is uw vernevelaar specialist. Fysiologisch zout werkt goed in combinatie met een vernevelaar. Door vernevelen verloopt het toedienen vlot en gemakkelijk. Ook het toedienen van medicijnen is uitermate geschikt met een vernevelaar.

vernevelaar kopen in de webshop