Welke soort zout voor vernevelen?

Wat vernevelen effectief maakt is de zoutnevel. Bij vernevelen maak je namelijk gebruik van een fysiologische zoutoplossing. Er zijn heel veel verschillende soorten zout. Welke soorten zout zijn er, welke soort zout kun je gebruiken voor vernevelen en hoe kies je de beste? Wij leggen het uit.

Keukenzout

Het beste te omschrijven als ”gewoon” zout. Ook wel bekend onder de scheikundige term NatriumChloride (NaCl) . Als basis is dit de puurste vorm van zout. Door fabrikanten worden vaak antiklontermiddelen, jodium (JoZo)  of mineralen extra toegevoegd. Dat verlaagt het zoutgehalte iets. Keukenzout in de pure vorm en zonder toevoegingen is de beste en gelukkig ook de allergoedkoopste zout optie.

Tafelzout

tafelzout- welke soort zout voor vernevelen

Tafelzout is één van de bekendste en meest gebruikte soorten zout. Het is een goedkope variant en is in iedere supermarkt te koop. Tafelzout zit vaak in de zoutvaatjes die bij restaurants op tafel staan. Tafelzout is wat fijner dan keukenzout. De keuze voor tafelzout wordt ook gemaakt omdat het niet klontert zoals keukenzout. Dit komt omdat er in tafelzout antiklontermiddelen zijn toegevoegd.

Zeezout

Zeezout vindt zijn oorsprong in de zee. Wanneer je zeewater verdampt blijft er (zee)zout over. Het is vergelijkbaar met keukenzout. Daarbij bevat zeezout van nature wel extra mineralen zoals ijzer, zink of natrium. 

welke soort zout vernevelen himalaya

Himalaya zout

Himalaya zout is te herkennen aan de oranje/rozige kleur. Het is een zout dat gewonnen wordt uit de bergen. Ook Himalaya-zout bevat extra mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium. 

Andere soorten zouten

Andere soorten zouten verschillen van elkaar in structuur, toevoegingen en mineralen. In de basis is het echter allemaal gelijk. Zout is immer zout. Met zoveel keuze aan zout is het misschien lastig om een soort zout te kiezen. Want welke zout kun je gebruiken om mee te vernevelen?

Beste keuze voor het soort zout voor vernevelen

Goed nieuws: het goedkoopste zout is de beste keuze voor het vernevelen: het meest simpele keukenzout dus. Waarom? Bij vernevelen is het zout zelf namelijk vooral belangrijk, niet de extra’s. De fysiologische zoutoplossing bestaat namelijk alleen uit 2 ingrediënten: water en zout. Overige toevoegingen van bijvoorbeeld mineralen maken voor de effectiviteit van het vernevelen niks uit en voegen dus ook geen extra waarde toe aan te zoutoplossing.

Andere soorten zout voor vernevelen minder goed?

Is het gebruiken van andere soorten zout dan niet of minder goed? Ja, dat klopt. Want hoe meer toevoegingen zoals jodium, antiklontermiddel en/of mineralen betekent in verhouding minder zout. En deze toevoegingen zorgen voor meer aanslag op de vernevelkamer en het mondkapje. Neem daarom gewoon het meest simpele en goedkoopste zout. Daarmee krijgt u precies de juiste concentratie zoutoplossing van 0.9%. Dit getal staat voor 9 gram zout per 1 liter water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken, bekijk hier het recept.

Naast de juiste soort zout zijn er ook andere aspecten die van cruciaal belang zijn bij een goede werking en verlichting van uw klachten. Namelijk: een krachtige en betrouwbare vernevelaar. Hoe kiest u een vernevelaar en waar moet u op letten bij het kopen van een vernevelaar? Gebruik onze checklist om zeker te zijn van een goede aankoop.

Kant en klare zoutoplossing

Om het makkelijk te maken hebben wij fysiologische zoutampullen in ons assortiment. Dit zijn plastic ampullen met precies de goede hoeveelheid fysiologisch zoutoplossing (5 milliliter). Deze kunt u direct gebruiken wanneer u wilt vernevelen. De ampullen zoutoplossing zijn vaak lang houdbaar. Eenvoudig mee te nemen en altijd klaar voor gebruik.

vernevelaar inhalator webshop iedereen lucht