Het type hoest en de juiste behandeling

Bent u al langere tijd aan het hoesten en wilt u nu wel eens weten van welk type hoest u eigenlijk last heeft? En wenst u de juiste behandeling voor uw hoest te vinden? Lees snel verder, want wij vertellen u alles over de twee typen ‘hoesten’ en hun behandeling!

Astma de griep type hoest

Waarom hoesten we?

Hoesten is bedoeld om de ademhaling via de luchtwegen weer vlot te laten verlopen of optimaal te houden. Door te hoesten maakt uw lichaam de luchtwegen zoals de longen en luchtpijp schoon, waardoor u weer ‘vrij’ kunt ademen.

 Prikkelhoest of kriebelhoest – droog en onproductief

 • Gevoel: kriebel of prikkel in de keel, droge keel
 • Slijmvorming: nee
 • Klank van de hoest: droog, en soms scherp
 • Duur: enkele dagen tot weken
 • Behandeling: keel smeren, gorgelen en luchtvochtigheid verbeteren

Wanneer er sprake is van een prikkelhoest dan denkt uw keel dat er een irritatie is die opgehoest moet worden om het zo uit uw lichaam te verdrijven. Alleen, deze irritatie is er eigenlijk niet. De hoest is dan ook een reflex die onproductief is.

De prikkelhoest kenmerkt zich door de kriebel in uw keel. Daarnaast zijn een prikkelend en soms droog gevoel in uw keel symptomen van dit type hoest.

Bij prikkelhoest wordt geen slijm aangemaakt in de keel; de keel blijft in principe ‘droog’. Heeft u last van dit type, dan klinkt uw hoest ook erg droog en soms wat scherp.

De hoest kan enkele dagen aanhouden. Heeft u al langer last van dit type hoest, neem dan contact op met uw huisarts.

Hoe kunt u nu van deze hoest afkomen? We geven u drie tips die u thuis kunt uitvoeren:

 • De keel smeren
  Smeer uw keel met warme dranken zoals thee of warm water met tijm. Honing in uw thee helpt overigens nog beter bij prikkelhoest. Ook op drop zuigen is een goed en lekker hulpmiddel bij deze vorm van hoest.
 • Gorgelen met een zoutoplossing
  Het zout in de oplossing zorgt voor verlichting in de keel, en door te gorgelen bereikt u alle plekjes in uw keel goed. U kunt zelf een mix van water en zout maken, maar u kunt ook fysiologisch zout gebruiken.
 • Luchtvochtigheid verbeteren
  Het is belangrijk om de lucht in uw huis of op kantoor vochtig genoeg te laten zijn. Dit kunt u bijvoorbeeld al bereiken door een kommetje met water op uw verwarming te plaatsen. Ook kunt u gebruiken van een vernevelaar.

Vastzittende hoest type hoest

Vastzittende hoest – nat en productief

 • Gevoel: kortademigheid
 • Slijmvorming: ja
 • Klank van de hoest: diep
 • Duur: enkele dagen tot weken
 • Behandeling: stomen en vernevelen met een zoutoplossing

Bij vastzittende hoest is er extra slijm geproduceerd dat zich ophoopt in de keel. Het slijm is dik, taai of vast en moeilijk om op te hoesten.

Dit type hoest wordt veroorzaakt door infecties als verkoudheid, griep en keelontsteking. Ook luchtverontreiniging zoals rook en stof kunnen vastzittende hoest doen ontstaan.

Wanneer u last heeft van vastzittende hoest dan bent u kortademig. Er kan zelfs een reutelend geluid gehoord worden in de borst. De hoest klinkt ook erg diep: alsof het uit uw tenen moet komen.

De vastzittende hoest kan enkele dagen tot weken aanhouden. En ook voor dit type hoest kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts mocht het langer aanhouden.

Het behandelen van een vastzittende hoest kan op de volgende manieren:

 • Stomen
  De stoom van kokend water dringt diep in uw luchtwegen binnen en lost daar het slijm op. Doe kokend water in een emmer of bak en ga er met uw gezicht boven hangen. Adem de stoom in via de neus.
 • Vernevelen met een zoutoplossing
  Zout lost slijm goed op, en zeker als u fysiologisch zout gebruikt (deze heeft dezelfde verhouding zout/water als uw lichaam). Een vernevelaar kunt u met een mondstuk direct op mond en neus richten, waardoor de behandeling van vastzittende hoest nog effectiever zal zijn.


Wenst u meer informatie over zoutoplossingen en vernevelaars, neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag! Bel ons op tel: 0(031)6 83914392, stuur ons een mailtje via info@iedereenlucht.nl of laat een bericht achter via ons contactformulier