Veelgestelde vragen

Geven jullie ook demonstraties?

Ja, vanaf een groep van 10 personen komen wij een tweetal vernevelaars van uw keuze bij u demonstreren. Daarnaast zijn we van plan om ook periodiek een demonstratie te organiseren waar mensen zich voor in kunnen schrijven. Houdt u ons nieuws in de gaten en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Hoe lang gaan vernevelaars mee?

In Nederland hebben we nog niet veel ervaring met de gebruiksduur. In het buitenland gaan vernevelaars jaren mee. We krijgen regelmatig service-verzoeken voor vernevelaars die ouder zijn dan 10 jaar. Tot nu toe kunnen we zelfs deze vernevelaars weer bedrijfsklaar maken. Het betreft hier dan wel de compressor-vernevelaars. Ultrasone vernevelaars gaan normaal gesproken tussen de 800 en 1000 vernevelbeurten mee. De Universal Plus gaat gegarandeerd 1000 x mee en de ervaring leert dat ze in de praktijk al gauw 1500 x meegaan. Vernevelt u dus niet iedere dag (enkele keren) dan gaat ook de Universal Plus vele jaren mee. Dat is lang niet van iedere ultrasone vernevelaar te verwachten!

Flaem Nuova voert op dit moment nog geen zogenaamde mesh-vernevelaars en membraan-vernevelaars in het assortiment, simpelweg omdat de resultaten niet goed genoeg zijn en de levensduur te kort is.

Hoe maak ik de vernevelaar schoon?

Uw vernevelaar schoonmaken is gelukkig eenvoudig.

In Nederland wordt de vernevelaar (jammer genoeg) eigenlijk alleen gebruikt voor het vernevelen van medicijnen. Bij iedere vernevelaar is in de handleiding een schoonmaakvoorschrift gegeven. Dit is gebaseerd op het meest vervuilende gebruik. Vraag bij het medicijn ook wat de specifieke schoonmaakvoorschriften zijn.

Per medicijn kan dit verschillen en een lichtere vorm van schoonmaak, dus zonder uitkoken of het gebruik van een autoclaaf. De vernevelaars en/of de accessoires zijn er geschikt voor maar het zal slijtage versnellen. Sowieso is het goed om uw accessoires tijdig te vervangen.

Voor het vernevelen met alleen fysiologisch zout is het schoonmaakvoorschrift veel simpeler: schoonmaken met heet water en aan de lucht te drogen leggen is voldoende. Zorg dat ook in een slang het vocht eruit is door het goed uit te schudden. Zo en dan even een klein sopje kan geen kwaad.

Mocht u aanslag zien (met name bij de vloeistofkamers van compressor-vernevelaars) dan zijn dat vaak mineralen die in de zoutoplossing hebben gezeten. Dat kan ook al plaatsvinden bij gebruik van hard(er) water. Gebruik dan een verdunde schoonmaakazijn-oplossing om de aanslag te verwijderen.

Vernevelaar schoonmaken: grondige reiniging

Voor een zeer grondige reiniging hebben we ook een speciale hygiëne box die dankzij de bijzondere coating tot wel 99,99% van de bacteriën doodt. Zo weet u zeker dat uw accessoires helemaal schoon zijn voor gebruik.
Let op: niet geschikt voor de PVC-luchtslang en filters.

Vernevelaar schoonmaken accessoires hygiëne box

Hoe vaak moet ik de vernevelaar gebruiken?

Afhankelijk van de aandoening of de reden waarom u de vernevelaar met de zoutoplossing gebruikt is tenminste één maal daags tien minuten aan te raden. Omdat het vernevelen niet schadelijk is kunt u dit naar eigen believen en behoefte aanpassen naar meer of minder.U zult, eenmaal begonnen met vernevelen, dit wel moeten blijven doen. Als u stopt, zult u ook merken dat veel klachten langzamerhand weer terugkeren.

Hoelang duurt het voordat het vernevelen effect heeft?

U voelt direct dat het gebruik van de zoutoplossing met de vernevelaar werkt. U zult al tijdens de behandeling de drang krijgen om te gaan hoesten. Als u direct in de neus verstuift zal dit niezen tot gevolg hebben. Soms lijkt het erop alsof u het benauwder krijgt. Ga dit hoesten of niesen of de loopneus ook vooral niet tegen. Dit is het teken dat de zoutoplossing zorgt voor het loskomen van het slijm. Door dit op te hoesten raakt u het kwijt. Snuit uw neus tussendoor. Op de langere termijn zult u merken dat het vernevelen u meer lucht bezorgt en zelfs uw medicijngebruik kan verminderen.

Ik ben enthousiast over het effect, heeft u promotiemateriaal?

Ja. We hebben algemene folders en specifieke sheets over de effecten van de zoutnevel. Wilt u ons helpen om meer mensen bekend te maken met de zoutnevel dan sturen we graag dit promotiemateriaal op. Neem daarvoor aub contact met ons op.

Ik heb in het ziekenhuis ook eens een vernevelaar gekregen, is dit hetzelfde als wat jullie verkopen?

Ja, maar niet helemaal. De vernevelaars die vanuit het ziekenhuis worden meegegeven zijn vergelijkbaar met het basismodel dat wij verkopen. De techniek die wordt gebruikt in de professionele vernevelaar in het ziekenhuis komt overeen met onze vernevelaars. Echter, onze vernevelaars zijn gericht op thuisgebruik en anders van vorm. Verder hebben we naast het basismodel ook andere vernevelaars die van uitzonderlijke kwaliteit zijn voor thuisgebruik.

Onze vernevelaars zijn ook, net als de vernevelaar in het ziekenhuis, met de fysiologische zoutoplossing en met medicijnen te gebruiken. Onze fabrikant, Flaem Nuova, is ook leverancier van de installaties in de ziekenhuizen wereldwijd en daarmee een zeer bekende, hooggewaardeerde en betrouwbare producent.

Tip: Let bij de aanschaf van een vernevelaar altijd goed op de product-specificaties. Heeft de vernevelaar slechte of helemaal geen gegevens beschikbaar? Dan is het waarschijnlijk geen goede vernevelaar.  Lees hier waar u nog meer op moet letten bij het kopen van een vernevelaar.

Wilt u graag een vernevelaar kopen voor thuisgebruik of onderweg? Heeft u vragen over een vernevelaar die u heeft gezien of wilt u graag advies over de beste vernevelaar voor uw persoonlijke situatie? Neem gerust eens contact met ons op. We kiezen dan op basis van uw wensen de beste vernevelaar die perfect bij u past.

Zelf alvast kijken welke vernevelaar voor u het beste werkt? Bekijk dan ook onze gratis keuzehulp.

 

Ik woon in België. Hoe kan ik dan bestellen?

Via de website kunt u bestellen wat u wenst. Betaling kan niet met iDeal maar gelukkig heeft u nog keuze uit een aantal andere opties.

Zo bieden we betaling via Bancontact/Mistercash aan.
Ook kunt u ervoor kiezen het bedrag over te schrijven op onze bankrekening:
NL35 INGB 000501385 t.n.v. Iedereen Lucht.

Zodra uw betaling is ontvangen zullen we direct uw bestelling klaar maken en voor u verzenden.

Let op: verzenden naar België is veel duurder zodat we ook een hogere bijdrage moeten vragen. De bestelprocedure geeft u hierbij de keuze. Twijfelt u, neem dan contact met ons op. Hetzelfde geldt wanneer u in Duitsland woont.

Kan ik de vernevelaar met de zoutoplossing ook gebruiken bij een zoutarm dieet?

Ja, u kunt de vernevelaar veilig gebruiken ook bij een zoutarm dieet. De mate van zout die u inhaleert is zeer laag. Het zout wordt nauwelijks in het lichaam opgenomen. De hoeveelheden die werkelijk in uw bloed komen zijn nihil. U kunt veilig meerdere malen per dag vernevelen.

Kan ik de vernevelaar ook gewoon in de winkel kopen?

Er worden momenteel bijna geen vernevelaars in de winkel verkocht. Meestal zijn zij via internet verkrijgbaar of binnen het gesloten medisch circuit. Iedereen Lucht wil graag starten met de verkoop via wederverkopers. Dit zijn wat ons betreft bestaande winkels die ook de producten van Iedereen Lucht voeren. Heeft u als winkelier interesse of weet u een adres die hier serieus werk van wil maken dan horen we dat graag.

Kan ik de vernevelaar ook op recept krijgen?

Als uw specialist van mening is dat het voor u nodig is om uw medicatie met behulp van een vernevelaar in te nemen, kunt u deze voorgeschreven krijgen. Het is vervolgens compleet afhankelijk van het soort zorgverzekering en de maatschappij waarbij u verzekerd bent, of deze kosten wel of niet vergoed worden. De vernevelaar die u via uw verzekeraar verstrekt krijgt is vele malen duurder dan die van Iedereen Lucht. De zorgverzekeraar wil een aanvullend pakket dienstverlening waar u nauwelijks tot niet gebruik van gaat maken maar wat wel verrekend wordt in de prijs. Als u uw eigen risico niet gebruikt heeft zult u toch de vernevelaar zelf betalen.Tip: bewaar de factuur van uw aankopen bij Iedereen Lucht, u kunt deze gebruiken bij uw belastingaangifte.

Kan ik de zoutnevel gebruiken bij hoge bloeddruk?

Ja. De oplossing van fysiologisch zout heeft precies de concentratie van ons eigen lichaamsvocht. Daardoor heeft het geen effect op de bloeddruk. Daarnaast komt het niet in de maag en dus niet in onze bloedbaan, maar in onze luchtwegen en wordt het grootste deel weer uitgeademd. Daarnaast is de hoeveelheid zo gering dat dit ook al geen effect kan hebben. Op 1 liter water zit 9 gram zout. Per verneveling krijgt u maximaal 8 ml zoutnevel binnen wat gelijk staat met 0,072 gram NaCl.

Kan ik de zoutoplossing ook zelf maken?

Ja, naast dat u fysiologische zoutoplossing in onze webshop kunt kopen, zou u het ook zelf thuis kunnen maken. Hoe u dit kunt doen hebben we uitgelegd in dit artikel.

Koopt u liever kant-en-klare zoutoplossing? Ook die hebben we! Deze zijn speciaal geschikt voor aerosol-therapie, lang houdbaar, hebben precies de juiste hoeveelheid voor één vernevelsessie en ontzettend handig voor onderweg.

Bekijk hier al ons fysiologisch zout

fysiologische zoutoplossing kopenfysiologisch zout - 2 stuks iedereen luchtfysiologisch zout - 3 stuks iedereen luchtfysiologisch zout 12 stuks iedereen lucht

Kan ik mijn medicatie ook met de vernevelaar innemen?

Ja, dit is mogelijk. De meeste luchtwegverwijders en ontstekingsremmers zijn in vloeibare vorm verkrijgbaar. Deze kunnen, al dan niet verdund met fysiologisch zout, in de vernevelaar worden gebruikt. U kunt uw huisarts of specialist vragen naar deze vloeibare medicijnen. Houdt u er rekening mee dat de vernevelaar door deze medicijnen sneller vuil wordt. Het is dan ook raadzaam, wanneer u de vernevelaar met medicijnen wilt gebruiken, om een extra set onderdelen mee te bestellen. Zo kunt u er altijd voor zorgen dat er een schone set beschikbaar is. Door de onderdelen uit te koken, kunt u deze goed reinigen en desinfecteren.

Mag ik de vernevelaar eerst op proef, voordat ik hem koop?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. In verband met hygiëne kunnen wij u niet de mogelijkheid bieden om het apparaat uit te proberen. U heeft het recht om uw aankoop binnen 14 dagen te retourneren, maar uitproberen mag u hem niet. Zoals hierboven aangegeven proberen we wel demonstraties te organiseren.

Mijn aandoening staat niet in de lijst, helpt de vernevelaar voor mij dan wel?

Als u specifieke situatie of aandoening niet voor komt op onze website of in de aandoeningenlijst, neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen met u persoonlijk, uw situatie en wensen bespreken. Zo kunnen wij u van advies voorzien en samen met u bepalen wat de vernevelaar voor u kan betekenen.

Waar kan ik de fysiologische zoutoplossing kopen?

U kunt fysiologische zoutoplossing in de vorm van ampullen kopen in onze webshop. Deze worden per 10 ampullen verkocht en iedere ampul bevat 5 mililiter (ml) fysiologische zoutoplossing. Deze ampullen zijn speciaal geschikt voor aerosol-therapie.

Vanwege het zorgvuldige en klinische fabricageproces zijn deze ampullen lang houdbaar (vaak enkele jaren). Voordeel is dat deze ampullen apart verpakt zijn en handig mee te nemen. Ze zijn kant-en-klaar en één ampul bevat precies genoeg zoutoplossing voor één vernevelsessie.

fysiologische zoutoplossing kopen

Fysiologische zoutoplossing kopen kan eventueel ook bij de beter gesorteerde drogist of bij de apotheek. Daar kunt u verpakkingen kopen van 500 ml of 1 liter. Eenmaal aangebroken kunt u deze ongeveer een week gebruiken. De houdbaarheid is dan net zo lang als de zelfgemaakte oplossing. Vaak gooit u een groot deel van de inhoud dus weg (7 dagen a 2 x per dag vernevelen met 5 ml = 70 ml). Een fles kost tussen de € 10,00 en € 15,00.

Wat is de garantie op de vernevelaar?

De garantie op de vernevelaar is 2 jaar. Dit gaat om een volledige garantie. Deze garantieperiode is met uitzondering van de Universal Plus. Hierop wordt 1 jaar garantie gegeven. Daarbij is uitgegaan van 1x per dag gebruik van de vernevelaar.

Mocht u problemen hebben met uw vernevelaar, neem dan contact met ons op.

Wat is de levertijd?

De levertijden van onze producten is afhankelijk van de keuze voor de betalingswijze. Alle producten die u in onze winkel vindt zijn op voorraad. Wanneer u betaalt met iDeal wordt uw bestelling dezelfde dag nog verzonden, mits dit een werkdag betreft. Betaalt u middels overschrijving, dan versturen wij u pakket zodra de betaling bij ons verwerkt. In de regel levert PostNL uw bestelling uiterlijk binnen 2 dagen aan huis.

Wat is het verschil tussen een compressor vernevelaar en een ultrasone vernevelaar?

De compressor vernevelaar werkt op basis van een compressor. Deze veroorzaakt perslucht die door de vernevelslang in de vernevelaar word geperst. Hierdoor ontstaat de microfijne nevel die u in ademt.De ultrasone vernevelaar werkt op basis van geluidsgolven (trillingen) deze zorgen voor het in beweging komen van de vloeistof die vervolgens ook een microfijne nevel produceert. Deze is wel gevoeliger en minder geschikt voor intensief gebruik.
De compressor vernevelaar is vaak groter, zwaarder en maakt meer geluid dan een ultrasone vernevelaar. In de meeste gevallen is de compressor vernevelaar sterker dan de ultrasone vernevelaar, maar hedendaagse techniek zorgt er al voor dat die verschillen steeds minder worden. Toch is voor intensief gebruik de compressor-vernevelaar meer geschikt; vandaar ook de garantie voor 2 jaar.

Wat zijn de verzendkosten?

Voor bestellingen boven de €75,- betaalt u geen verzendkosten in Nederland.
Voor bestellingen onder dit bedrag bedragen de verzendkosten €5,50.

Voor België en Duitsland zijn de verzendkosten €5,- voor bestellingen boven de €75,- Het restant nemen wij voor onze rekening.
Voor bestellingen onder dit bedrag moeten we een bedrag van € 10,50 hanteren.

Heeft u speciale wensen qua verzending (bijvoorbeeld onder rembours) of wilt u een spoedbestelling, neem dan contact met ons op.

Wordt de vernevelaar door de zorgverzekering vergoed?

In sommige gevallen kunt u een indicatie krijgen voor de vernevelaar en wordt deze door uw verzekeringsmaatschappij vergoed. Het is dan wel afhankelijk van uw verzekeringspakket en de contracten die uw verzekeraar heeft. We hebben bewust gekozen om geen contracten aan te gaan met zorgverzekeraars. Reden hiervoor is dat we aan heel veel eisen moeten voldoen waarvan de klant in de praktijk geen gebruik maakt. Een van de eisen is dat wij een longverpleegkundige in dienst zouden moeten hebben, terwijl wij nooit gebruik maken van een longverpleegkundige. Door deze eisen nemen de kosten exorbitant toe en wordt de vernevelaar voor de consument onbereikbaar.