Veelgestelde vragen

Geven jullie ook demonstraties?

Ja, vanaf een groep van 10 personen komen wij een tweetal vernevelaars van uw keuze bij u demonstreren. Daarnaast zijn we van plan om ook periodiek een demonstratie te organiseren waar mensen zich voor in kunnen schrijven. Houdt u ons nieuws in de gaten en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Hoe lang gaan vernevelaars mee?

In Nederland hebben we nog niet veel ervaring met de gebruiksduur. In het buitenland gaan vernevelaars jaren mee. We krijgen regelmatig service-verzoeken voor vernevelaars die ouder zijn dan 10 jaar. Tot nu toe kunnen we zelfs deze vernevelaars weer bedrijfsklaar maken. Het betreft hier dan wel de compressor-vernevelaars. Ultrasone vernevelaars gaan normaal gesproken tussen de 800 en 1000 vernevelbeurten mee. De Universal Plus gaat gegarandeerd 1000 x mee en de ervaring leert dat ze in de praktijk al gauw 1500 x meegaan. Vernevelt u dus niet iedere dag (enkele keren) dan gaat ook de Universal Plus vele jaren mee. Dat is lang niet van iedere ultrasone vernevelaar te verwachten!

Flaem Nuova voert op dit moment nog geen zogenaamde mesh-vernevelaars en membraan-vernevelaars in het assortiment, simpelweg omdat de resultaten niet goed genoeg zijn en de levensduur te kort is.

Hoe maakt ik de vernevelaar schoon?

In Nederland wordt de vernevelaar (jammer genoeg) eigenlijk alleen gebruikt voor het vernevelen van medicijnen. Bij iedere vernevelaar is in de handleiding een schoonmaakvoorschrift gegeven. Dit is gebaseerd op het meest vervuilende gebruik. Per medicijn kan dit verschillen en een lichtere vorm van schoonmaak, dus zonder uitkoken of het gebruik van een autoclaaf. De vernevelaars en/of de accessoires zijn er geschikt voor maar het zal slijtage versnellen. Vraag bij het medicijn ook wat de specifieke schoonmaakvoorschriften zijn.

Voor het vernevelen met alleen fysiologisch zout is het schoonmaakvoorschrift veel simpeler: schoonmaken met heet water en aan de lucht te drogen leggen is voldoende. Zorg dat ook in een slang het vocht eruit is door het goed uit te schudden. Zo en dan even een klein sopje kan geen kwaad.

Mocht u aanslag zien (met name bij de vloeistofkamers van compressor-vernevelaars) dan zijn dat vaak mineralen die in de zoutoplossing hebben gezeten. Dat kan ook al plaatsvinden bij gebruik van hard(er) water. Gebruik dan een verdunde schoonmaakazijn-oplossing om de aanslag te verwijderen.

Hoe vaak moet ik de vernevelaar gebruiken?

Afhankelijk van de aandoening of de reden waarom u de vernevelaar met de zoutoplossing gebruikt is tenminste één maal daags tien minuten aan te raden. Omdat het vernevelen niet schadelijk is kunt u dit naar eigen believen en behoefte aanpassen naar meer of minder.U zult, eenmaal begonnen met vernevelen, dit wel moeten blijven doen. Als u stopt, zult u ook merken dat veel klachten langzamerhand weer terugkeren.

Hoelang duurt het voordat het vernevelen effect heeft?

U voelt direct dat het gebruik van de zoutoplossing met de vernevelaar werkt. U zult al tijdens de behandeling de drang krijgen om te gaan hoesten. Als u direct in de neus verstuift zal dit niezen tot gevolg hebben. Soms lijkt het erop alsof u het benauwder krijgt. Ga dit hoesten of niesen of de loopneus ook vooral niet tegen. Dit is het teken dat de zoutoplossing zorgt voor het loskomen van het slijm. Door dit op te hoesten raakt u het kwijt. Snuit uw neus tussendoor. Op de langere termijn zult u merken dat het vernevelen u meer lucht bezorgt en zelfs uw medicijngebruik kan verminderen.

Ik ben enthousiast over het effect, heeft u promotiemateriaal?

Ja. We hebben algemene folders en specifieke sheets over de effecten van de zoutnevel. Wilt u ons helpen om meer mensen bekend te maken met de zoutnevel dan sturen we graag dit promotiemateriaal op. Neem daarvoor aub contact met ons op.

Ik heb in het ziekenhuis ook eens een vernevelaar gekregen, is dit hetzelfde als wat jullie verkopen?

Ja, de vernevelaars die vanuit het ziekhuis worden meeggeeven zijn dezelfde vernevelaars als die wij verkopen. De techniek die in de professionele vernevelaars gebruikt worden die in de ziekenhuizen blijven is dezelfde als in onze vernevelaars. Onze vernevelaars zijn gericht op thuisgebruik en anders van vorm. Onze vernevelaars zijn ook, net als die in het ziekenhuis, met de fysiologische zoutoplossing en met medicijnen te gebruiken. De fabrikant is ook leverancier van de installaties in de ziekenhuizen wereldwijd.

Ik woon in België. Hoe kan ik dan bestellen?

Via de website kunt u bestellen wat u wenst. Betaling kan niet met iDeal dus verzoeken we u om het bedrag over te schrijven op onze bankrekening, NL35 INGB 000501385 t.n.v. Iedereen Lucht. Zodra uw betaling is ontvangen zullen we uw bestelling verzenden. Let op: verzenden naar België is veel duurder zodat we ook een hogere bijdrage moeten vragen. De bestelprocedure geeft u hierbij de keuze. Twijfelt u, neem dan contact met ons op. Hetzelfde geldt wanneer u in Duitsland woont.

Kan ik de vernevelaar met de zoutoplossing ook gebruiken bij een zoutarm dieet?

Ja, u kunt de vernevelaar veilig gebruiken ook bij een zoutarm dieet. De mate van zout die u inhaleert is zeer laag. Het zout wordt nauwelijks in het lichaam opgenomen. De hoeveelheden die werkelijk in uw bloed komen zijn nihil. U kunt veilig meerdere malen per dag vernevelen.

Kan ik de vernevelaar ook gewoon in de winkel kopen?

Er worden momenteel bijna geen vernevelaars in de winkel verkocht. Meestal zijn zij via internet verkrijgbaar of binnen het gesloten medisch circuit. Iedereen Lucht wil graag starten met de verkoop via wederverkopers. Dit zijn wat ons betreft bestaande winkels die ook de producten van Iedereen Lucht voeren. Heeft u als winkelier interesse of weet u een adres die hier serieus werk van wil maken dan horen we dat graag.

Kan ik de vernevelaar ook op recept krijgen?

Als uw specialist van mening is dat het voor u nodig is om uw medicatie met behulp van een vernevelaar in te nemen, kunt u deze voorgeschreven krijgen. Het is vervolgens compleet afhankelijk van het soort zorgverzekering en de maatschappij waarbij u verzekerd bent, of deze kosten wel of niet vergoed worden. De vernevelaar die u via uw verzekeraar verstrekt krijgt is vele malen duurder dan die van Iedereen Lucht. De zorgverzekeraar wil een aanvullend pakket dienstverlening waar u nauwelijks tot niet gebruik van gaat maken maar wat wel verrekend wordt in de prijs. Als u uw eigen risico niet gebruikt heeft zult u toch de vernevelaar zelf betalen.Tip: bewaar de factuur van uw aankopen bij Iedereen Lucht, u kunt deze gebruiken bij uw belastingaangifte.

Kan ik de zoutnevel gebruiken bij hoge bloeddruk?

Ja. De oplossing van fysiologisch zout heeft precies de concentratie van ons eigen lichaamsvocht. Daardoor heeft het geen effect op de bloeddruk. Daarnaast komt het niet in de maag en dus niet in onze bloedbaan, maar in onze luchtwegen en wordt het grootste deel weer uitgeademd. Daarnaast is de hoeveelheid zo gering dat dit ook al geen effect kan hebben. Op 1 liter water zit 9 gram zout. Per verneveling krijgt u maximaal 8 ml zoutnevel binnen wat gelijk staat met 0,072 gram NaCl.

Kan ik de zoutoplossing ook zelf maken?

Ja dat kan. U kunt hiervoor gewoon het meest simpele zout nemen. We hebben voor speciaal een informatiepagina hiervoor aangemaakt.De totale kosten van 1 liter fysiologisch zout, zelfgemaakt, bedragen ongeveer € 0,01, inclusief water, zout en het verwarmen.

Kan ik mijn medicatie ook met de vernevelaar innemen?

Ja, dit is mogelijk. De meeste luchtwegverwijders en ontstekingsremmers zijn in vloeibare vorm verkrijgbaar. Deze kunnen, al dan niet verdund met fysiologisch zout, in de vernevelaar worden gebruikt. U kunt uw huisarts of specialist vragen naar deze vloeibare medicijnen. Houdt u er rekening mee dat de vernevelaar door deze medicijnen sneller vuil wordt. Het is dan ook raadzaam, wanneer u de vernevelaar met medicijnen wilt gebruiken, om een extra set onderdelen mee te bestellen. Zo kunt u er altijd voor zorgen dat er een schone set beschikbaar is. Door de onderdelen uit te koken, kunt u deze goed reinigen en desinfecteren.

Mag ik de vernevelaar eerst op proef, voordat ik hem koop?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. In verband met hygiëne kunnen wij u niet de mogelijkheid bieden om het apparaat uit te proberen. U heeft het recht om uw aankoop binnen 14 dagen te retourneren, maar uitproberen mag u hem niet. Zoals hierboven aangegeven proberen we wel demonstraties te organiseren.

Mijn aandoening staat niet in de lijst, helpt de vernevelaar voor mij dan wel?

Als u specifieke situatie of aandoening niet voor komt op onze website of in de aandoeningenlijst, neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen met u persoonlijk, uw situatie en wensen bespreken. Zo kunnen wij u van advies voorzien en samen met u bepalen wat de vernevelaar voor u kan betekenen.

Waar kan ik de fysiologische zoutoplossing kopen?

Bij de beter gesorteerde drogist of bij de apotheek kunt u verpakkingen komen van 500 ml of 1 liter. Eenmaal aangebroken kunt u deze ongeveer een week gebruiken. De houdbaarheid is dan net zo lang als de zelfgemaakte oplossing. Vaak gooit u een groot deel van de inhoud dus weg (7 dagen a 2 x per dag vernevelen met 5 ml = 70 ml). Een fles kost tussen de € 10,00 en € 15,00.U kunt ook ampullen kopen. Deze worden per 10 ampullen verkocht en iedere ampul bevat 5 ml fysiologische zoutoplossing. Vanwege het zorgvuldige en klinische fabricageproces zijn deze ampullen lang houdbaar (vaak enkele jaren). Voordeel is dat deze ampullen apart verpakt zijn en handig mee te nemen. U kunt deze ampullen bij onze wederverkopers bestellen.

Wat is de garantie?

Op alle vernevelaars wordt 2 jaar volledige garantie gegeven, met uitzondering van de Universal Plus. Hierop wordt 1 jaar garantie gegeven. Daarbij is uitgegaan van 1x per dag gebruik van de vernevelaar. Mocht u problemen hebben met uw vernevelaar, neem dan contact met ons op.

Wat is de levertijd?

De levertijden van onze producten is afhankelijk van de keuze voor de betalingswijze. Alle producten die u in onze winkel vindt zijn op voorraad. Wanneer u betaalt met iDeal wordt uw bestelling dezelfde dag nog verzonden, mits dit een werkdag betreft. Betaalt u middels overschrijving, dan versturen wij u pakket zodra de betaling bij ons verwerkt. In de regel levert PostNL uw bestelling uiterlijk binnen 2 dagen aan huis.

Wat is het verschil tussen een compressor vernevelaar en een ultrasone vernevelaar?

De compressor vernevelaar werkt op basis van een compressor. Deze veroorzaakt perslucht die door de vernevelslang in de vernevelaar word geperst. Hierdoor ontstaat de microfijne nevel die u in ademt.De ultrasone vernevelaar werkt op basis van geluidsgolven (trillingen) deze zorgen voor het in beweging komen van de vloeistof die vervolgens ook een microfijne nevel produceert. Deze is wel gevoeliger en minder geschikt voor intensief gebruik.
De compressor vernevelaar is vaak groter, zwaarder en maakt meer geluid dan een ultrasone vernevelaar. In de meeste gevallen is de compressor vernevelaar sterker dan de ultrasone vernevelaar, maar hedendaagse techniek zorgt er al voor dat die verschillen steeds minder worden. Toch is voor intensief gebruik de compressor-vernevelaar meer geschikt; vandaar ook de garantie voor 2 jaar.

Wat zijn de verzendkosten?

U betaalt bij Iedereen Lucht op dit moment geen bijdrage in de verzendkosten in Nederland. Voor België en Duitsland moeten we een bedrag van € 9,50 hanteren Het restant nemen wij voor onze rekening. Heeft u speciale wensen qua verzending of wilt u een spoedbestelling, neem dan contact met ons op.

Wordt de vernevelaar door de zorgverzekering vergoed?

In sommige gevallen kunt u een indicatie krijgen voor de vernevelaar en wordt deze door uw verzekeringsmaatschappij vergoed. Het is dan wel afhankelijk van uw verzekeringspakket en de contracten die uw verzekeraar heeft. We hebben bewust gekozen om geen contracten aan te gaan met zorgverzekeraars. Reden hiervoor is dat we aan heel veel eisen moeten voldoen waarvan de klant in de praktijk geen gebruik maakt. Een van de eisen is dat wij een longverpleegkundige in dienst zouden moeten hebben, terwijl wij nooit gebruik maken van een longverpleegkundige. Door deze eisen nemen de kosten exorbitant toe en wordt de vernevelaar voor de consument onbereikbaar.