Vernevelen bij kinderen: wat is het en hoe pas ik het toe bij mijn kind?

Heeft uw kind last van luchtwegproblemen of overtollig slijm? En heeft het daarnaast moeite met medicijnen slikken? Dan biedt het vernevelen van medicijnen uitkomst! Vernevelen is een techniek om medicijnen in nevel om te zetten, en deze gemakkelijk door uw kind te laten inademen. Lees in deze blog meer over wat vernevelen is en waarom het geschikt is voor kinderen. Ook geven we u tips voor vernevelen bij kinderen.

Wat is vernevelen?

Vernevelen is een techniek waarbij de vloeibaar medicijn omgezet wordt in nevel, zeer fijne druppeltjes. Een vernevelaar maakt het mogelijk om de medicijnnevel in huis te verspreiden, of met een mondstuk zelfs direct in te ademen. Het medicijn komt direct in de luchtwegen en longen terecht, waardoor het sneller werkt en effectiever is.

Vernevelen bij klachten zoals…

Het vernevelen van medicijnen wordt vaak ingezet wanneer er problemen zijn in de luchtwegen, bijvoorbeeld bij astma en COPD. Een vernevelaar is daarnaast ook in te zetten bij ontstekingen en overtollig slijm door taaislijmziekte, verkoudheid of hooikoorts en andere allergie. Met een vernevelaar kunt u onder andere fysiologisch zout, antibiotica en ontstekingsremmers in nevel omzetten. Het is geschikt voor kinderen van jong tot oud. Het is zelfs beter om een kind of baby te vernevelen dat het te laten stomen. Het helpt ook bij nog meer klachten, zie ook Oei ik Groei!

Hoe vaak en hoeveel vernevelen… 

Hoe vaak u kunt vernevelen en hoeveel medicijn u dient te vernevelen, is afhankelijk van verschillende dingen. Ten eerste is het aantal vernevelbeurten en de hoeveelheid medicijn afhankelijk van de vernevelaar en uw medicijn. Lees de bijsluiter goed, of vraag meer informatie op bij de leverancier of uw arts. Daarnaast is de ernst van de klachten ook een indicator voor hoe vaak en hoeveel u kunt vernevelen. Bij acute en ernstige problemen is het verstandig om meerdere keren per dag te vernevelen. Voor overige klachten is één keer per dag vaak al genoeg. De gemiddelde duur van een vernevelsessie is ongeveer tien minuten tot een kwartier. Tot slot dient u zich natuurlijk prettig te voelen bij het aantal vernevelbeurten en de hoeveelheid medicijn. Als het niet goed meer voelt, stop er dan mee en vraag uw arts/de leverancier om raad.

wat te doen bij griep vernevelen bij kinderen

Is vernevelen geschikt voor uw kind?

Vernevelen is uitermate geschikt voor jonge kinderen en baby’s met luchtwegproblemen. Voor hen is het namelijk vaak moeilijk om medicijnen in pilvorm te slikken of met een poederinhalator tot zich te nemen. En omdat vernevelen zo effectief is, hoeft het kind het minder vaak te doen.

Overigens is het gerucht dat kinderen die huilen het medicijn extra goed opnemen niet waar. Omdat de ademhaling tijdens het huilen heel kort is, krijgt de medicijnnevel niet de kans door te dringen in de luchtwegen en longen.

vernevelen bij kinderen

Tips voor het vernevelen bij kinderen

Voor een goed verloop van het vernevelproces bij uw kind kunt u onderstaande tips toepassen. De tips zijn er vooral voor bedoeld om uw kind rustig te laten vernevelen, zodat de medicijnnevel zijn werk kan doen.

 • Laat uw kind met het materiaal spelen

  Uw kind zal waarschijnlijk angstig worden wanneer het de vernevelaar pas ziet op het moment van vernevelen. Om angst en tegenstribbelen te voorkomen, kunt u het kind alvast laten wennen aan het materiaal door het ermee te laten spelen. Geef uw kind bijvoorbeeld eens de voorzetkamer en laat het lekker ontdekken. Kijk natuurlijk wel even na of de onderdelen geschikt zijn om mee te spelen en houd toezicht.

 • Geef het mondstuk uw geur mee

  Kinderen schrikken soms van de onbekende geur van het mondstuk van de vernevelaar. U kunt als ouder/voogd het mondstuk uw geur meegeven door voor het vernevelen in het mondstuk te ademen. Doe dit een aantal keer, zodat het kind daadwerkelijk uw geur herkent en zich meer op zijn/haar gemak voelt.

 • Doe het vernevelen voor

  U maakt uw kind bekend met het vernevelen door het voor te doen. Als het kind ziet dat u rustig blijft, dan is de kans groot dat uw kind die rust zal overnemen. U kunt het vernevelen een aantal keer voordoen vlak voordat u gaat vernevelen bij uw kind. Ook is het mogelijk om op regelmatige basis de vernevelaar erbij te pakken om aan het kind te laten zien dat vernevelen heel ‘normaal’ is.

 • Neem uw kind op schoot

  Tijdens het vernevelen neemt u uw kind het best op schoot. Uw kind voelt zich op schoot letterlijk en figuurlijk ondersteund en zal minder snel in paniek raken.

 • Zorg voor afleiding

  Om de focus van uw kind op het vernevelapparaat te verleggen, zijn er gelukkig enkele afleidingsmethodes. Bijvoorbeeld het zingen van een liedje, een film afspelen of voorlezen.

Vragen over vernevelen bij kinderen?

Heeft u nog vragen over het vernevelen bij kinderen? Of wilt u meer weten over de kindervernevelaar LadyBug Flaem Nuova die wij aanbieden? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder met uitleg en advies over vernevelen, specifiek voor uw kind!